fbpx
deMens.nu

VRT en paus

Zondag 28 april. Na een verkwikkende week vakantie in Oostenrijk rijd ik aan een gezapig tempo door het Duitse platteland terug richting huis. Om op de hoogte te blijven van wat reilt en zeilt in de rest van de wereld houdt de radio mij gezelschap. Vrolijke deuntjes en strakke beats ruimen om het uur plaats voor een streep nieuws uit de wereld. Twee hoofdpunten halen het op elke zender die mijn pad kruist: Aanslag in Rome. Ramp in Bangladesh. Koel en afstandelijk gebracht.

De Belgische grens nadert. Na zeven dagen klinkt weer het vertrouwde deuntje door de boxen dat het VRT-radionieuws aankondigt. Twee hoofdpunten: Bangladesh en Rome. Wat dan volgt, slaat me met verstomming: Rome gaat niet over de schietpartij maar over de paus die een oproep doet voor een humane behandeling van de textielarbeiders en bidt voor de slachtoffers van de ramp in Bangladesh, laat de nieuwslezer mij weten. En dat nieuwsitem wordt ’s anderendaags zelfs met klank geïllustreerd. Ik kan er echt niet bij. De paus mompelt een gebedje en de Vlaamse openbare omroep ziet daar nieuwswaarde in.

Dat de berichtgeving van de VRT voor andersdenkenden, en anders gelovigen, zwaar katholiek gekleurd is daar trek ik mijn wenkbrauwen al niet meer voor op. Het blijft mij ergeren, maar ik kan niet elke week drie brieven sturen om alles wat niet door de beugel kan op een rijtje te zetten. In dit geval is er echter meer aan de hand. Dit gaat niet over paasmaandag of over de plechtige communie in een dorp in een gat van Vlaanderen. Dit item hoefde helemaal geen katholieke kleur te krijgen. Het bericht was op zich niet nodig en kreeg geen enkele meerwaarde door de toevoeging van een klankfragment. Of is de VRT van mening dat elke oprisping van de paus het vermelden waard is?

Misschien wordt het voor de VRT tijd om naast een charter diversiteit ook een charter neutraliteit op te stellen. Het zou de diversiteit in de berichtgeving geen kwaad doen.

Sylvain Peeters
voorzitter deMens.nu, koepel van vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en in Brussel.

/