fbpx
deMens.nu

Vrijheid anders bekeken

In De Standaard van 8 november 2013 staat een kort maar duidelijk standpunt van aartsbisschop Léonard en een aantal Belgische religieuze leiders: ze verzetten zich tegen de uitbreiding van de euthanasiewet naar o.a. minderjarigen. “Voorstellen dat minderjarigen beslissen over hun euthanasie, houdt een overbelasting in van hun oordeelsvermogen en hun vrijheid”, zeggen ze. Kinderen hebben een vrijheid volgens hen, maar wanneer ze ondraaglijk lijden omdat ze bijvoorbeeld een uitgezaaide kanker hebben en zelf aangeven dat het genoeg geweest is, dan vinden deze leiders dat we hen belasten met de vraag of ze euthanasie wensen. De vraag komt nochtans vanuit het kind.

Een redenering waarbij wij vragen hebben. De religieuze leiders hanteren hierbij dezelfde paternalistische logica als bij de keuze voor religieus onderricht. Een kind wordt niet gevraagd om een bepaalde geloofsleer onderwezen te krijgen, omdat volgens de religieuze leiders de vraag hun vrijheid en oordeelsvermogen overbelast.

Kinderen deze vrijheid -waar ze volgens ons wel recht op hebben- ontnemen bij ondraaglijk lijden, houdt immers een andere en veel zwaardere belasting in: elke dag uitzichtloos pijn lijden.

Sylvain Peeters,
Voorzitter deMens.nu (koepelorganisatie van de vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel)