fbpx
deMens.nu

Beeldenstorm brengt cd uit van Ensembl’Arenski

Smetana & Sjostakovitsj – Pianotrio’s
Ensembl’Arenski : Claire Dassesse (viool), Aurore Dassesse (cello) en Stephanie Proot (piano)
Platenlabel: Et’cetera (Etcetera Records)
Productie: Beeldenstorm vzw, 2017

Cd te bestellen bij Beeldenstorm: www.beeldenstorm.be
02 523 43 50
secretariaat@beeldenstorm.be

Prijs: 21,50 euro

De cd van Ensembl’Arenski bevat:
Bedrich Smetana – Pianotrio in g, opus 15
Dmitri Sjostakovitsj – Pianotrio nr. 2 in e, opus 67

Introductie

Dmitri Sjostakovitsj componeerde zijn Pianotrio Nr. 2 in e-mineur, Op. 67 in de nasleep van een tragische gebeurtenis: op 11 februari 1944 was een van zijn dierbaarste vrienden gestorven aan een hartaanval. Verdriet verlamde Sjostakovitsj’ creativiteit, en hij voltooide het pianotrio pas in augustus van dat jaar. De componist was niet de eerste die een pianotrio schreef om een overleden geliefde te betreuren. In 1882 droeg Tsjaikovski zijn Pianotrio in a-mineur, Op. 50 op aan zijn vriend en mentor Nikolaj Rubinstein. En toen Tsjaikovski in november 1893 zelf overleed, werd de componist door Rachmaninoff geëerd met diens Trio élégiaque Nr. 2. Een jaar later componeerde Arenski op zijn beurt een elegisch trio ter nagedachtenis van de cellist Karl Davidov. Deze muzikale traditie lijkt ontstaan te zijn in 1855 met Bedrich Smetana’s Pianotrio in g-mineur, dat hij schreef na het verlies van zijn dochter. Hoewel er bijna een eeuw zit tussen Smetana’s Pianotrio en dat van Sjostakovitsj, drukken de twee werken dezelfde rauwe emoties uit – diepe, aanslepende tristesse, vlagen van woede en dierbare momenten van hoop – die onafscheidelijk zijn van het rouwproces. (Rachel Perfecto)

Ensembl’Arenski

De eerste ontmoeting tussen Stephanie Proot en de zussen Claire en Aurore Dassesse vond plaats in de herfst van 2012, toen ze door concertorganisator Euterpe waren uitgenodigd om het Pianotrio in d van Anton Arenski te vertolken. Het concert was een eclatant succes, waarop de drie dames beslisten de eerder toevallige samenwerking als een permanent ensemble verder te zetten. Hun eerste gezamelijke wapenfeit indachtig, doopten Claire, Aurore en Stephanie de kamermuziekgroep Ensembl’Arenski, een welgekozen naam die hen ook toelaat in wisselende bezettingen voor het voetlicht te treden. Als pianotrio kijken de drie musici met een frisse blik naar het grote repertoire. Tegelijkertijd laten ze het publiek kennismaken met minder bekende werken. Op zoek naar het perfecte samenspel ging Ensembl’Arenski binnen de muren van de Brusselse Muziekkapel Koningin Elisabeth in de leer bij het befaamde Artemis Quartett. De groep verscheen al in de programmaboeken van talloze binnen- en buitenlandse concertorganisaties, waaronder De Bijloke, Festival Musiq3, het Muziekinstrumentenmuseum en Concertgebouw Brugge.

In 2017 werd Ensembl’Arenski verkozen tot Supernova, een duwtje in de rug voor onder andere een concerttour doorheen België en de uitgave van een eerste cd. De drie leden van het ensemble kunnen een hoop persoonlijke muzikale ervaringen delen met hun compagnons, ervaringen die ze opdeden tijdens hun studies, doorheen indrukwekkende wedstrijdparcoursen, bij het spelen van talloze concerten en dankzij inspirerende ontmoetingen met collega’s wereldwijd.

Beeldenstorm

Beeldenstorm vzw, een lidvereniging van deMens.nu, is een sociaal-artistieke organisatie die een ruime waaier aan artistieke, kunsteducatieve en sociaaleconomische activiteiten en projecten voor alle leeftijden aanbiedt. Tot het artistieke luik behoren onder meer het organiseren van concerten en het produceren van cd’s. Recent bracht Beeldenstorm ook een cd uit van Philippe Thuriot, Ravel & Couperin – Accordion, en van Collectif Arsys & Daniel Gruselle, Tango Sensations.