fbpx
deMens.nu

Leerstoel Willy Calewaert: Regels voor robots

Op 25 november werd het boek Regels voor robots. Ethiek in tijden van AI gelanceerd in Bozar te Brussel.  Het boek werd geschreven door moraalfilosofe Katleen Gabriels. In het boek houdt de auteur een pleidooi voor de noodzaak aan een ethiek voor robotica en AI, gestoffeerd met voorbeelden uit de praktijk.

© Joke Goovaerts

Katleen Gabriels is professor in de filosofie aan Maastricht University, en expert op het domein van ethiek en technologie. In 2019 bekleedde zij de leerstoel Willy Calewaert. De Leerstoel Willy Calewaert wordt jaarlijks georganiseerd door de Vrije Universiteit Brussel onder auspiciën van deMens.nu.

De avond werd gemodereerd door Tim Verheyden (VRT). Na een korte intro door Freddy Mortier (voorzitter deMens.nu) en een lezing door Katleen Gabriels volgde een panelgesprek met minister Alexander De Croo, Mieke De Ketelaere (imec), Katleen Gabriels, Freddy Mortier en Bram Vanderborght (VUB).

© Joke Goovaerts
© Joke Goovaerts

 

De thema’s tijdens de boekvoorstelling waren:

© Joke Goovaerts
  1. Werkt AI stereotyperingen en discriminatie in de hand?
  2. Ben je bereid om privacy op te offeren voor duurzaamheid en gemak?
  3. We onderschatten waar AI systemen in staat toe zijn
  4. Het is aan de overheid om regels op te leggen voor AI
  5. De mens wordt ooit vervangen door robots

Bekijk ook het interview in De Afspraak (VRT)

Het boek Regels voor robots werd ook genomineerd voor de Socrates-beker.

Staat op de longlist. Bekijk het hier.