fbpx
deMens.nu

Paulette

Een verhaal over euthanasie voor jong en oud

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg9 nr1

Paulette is een fraai prentenboek én een absolute must voor elke volwassene die het met kinderen over het thema euthanasie wil hebben.

Lieve Goemaere

“Paulette wil dat de dokter helpt om dood te gaan. De dokter zal ervoor zorgen dat Paulette geen pijn heeft. Ik snap het niet. Een dokter moet er toch voor zorgen dat je weer gezond wordt?”

Euthanasie is geen eenvoudig onderwerp, en al helemaal niet als je het bij een kind wil aankaarten. Gelukkig is daar nu het boek Paulette. Wat een pareltje. In dat fraaie prentenboek wordt het thema euthanasie concreet, duidelijk en volledig toegelicht.

Paulette is namelijk zodanig ziek dat sterven een betere optie is dan verder leven met alle pijn die ze heeft. Dat wordt heel zorgvuldig uitgelegd aan de ik-figuur in het boek, het kleine vogeltje Kiki, dat met heel wat vragen zit. Bovendien wordt de euthanasie zelf ook letterlijk benoemd: Paulette krijgt een drankje zodat ze niets meer kan voelen, en daarna zal ze stoppen met ademen. Mooi dat dit niet uit de weg wordt gegaan.

Verder in het boek is er ruimte voor verdieping. Wat als een kind bijvoorbeeld graag bij de euthanasie aanwezig wil zijn? En waarom zeg je beter niet “hij of zij is ingeslapen” wanneer iemand is overleden?

Paulette is een absolute must in elke rouwkoffer en voor elke volwassene die het met kinderen over het thema euthanasie wil hebben.

Met illustraties van Annick Masson.

Paulette
Een verhaal over euthanasie voor jong en oud
Amélie Javaux, Corinne Huque, Aurore Poumay en Charline Waxweiler
Clavis, 2019
ISBN 978 90 448 3665 3