fbpx
deMens.nu

“Mubarak Bala moet vrijkomen” zegt Hooggerechtshof

Vandaag heeft een rechter van het Hooggerechtshof in Abuja (Nigeria) het bevel gegeven dat Mubarak Bala onmiddellijk vrijgelaten moet worden uit de gevangenis in Kano, waar hij al sinds april dit jaar opgesloten zit.

Bala zat al zeven maanden opgesloten zonder tenlastelegging en mocht de eerste vijf maanden geen contact hebben met zijn advocaat. Dat is volkomen illegaal, oordeelt het Hooggerechtshof nu. De rechter eist dat Bala meteen vrijgelaten wordt en naar een veilige locatie wordt overgebracht.

Andrew Copson, de voorzitter van Humanists International, spreekt van een overwinning voor de mensenrechten van alle Nigeriaanse burgers.

Humanists International is in nauw contact met de juridische vertegenwoordigers van Bala in Nigeria en roept al maanden op tot zijn vrijlating.

Mubarak Bala werd op 28 april gearresteerd in verband met een Facebookpost. Zijn activiteiten op social media zouden blasfemisch geweest zijn en er heerste internationale bezorgdheid dat de doodstraf zou kunnen volgen. Hij is bekend binnen de wereldwijde humanistische gemeenschap omdat hij eerder al werd vastgehouden in een psychiatrische instelling omdat hij atheïst was.