fbpx
deMens.nu

The Social Dilemma

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg10 nr2. Lees hier meer recensies.

Ellen Vandevijvere

© Netflix

We posten, twitteren, liken en delen erop los op sociale media. Mensen willen graag met elkaar verbinden, want ze zijn nu eenmaal sociale wezens. En dat was oorspronkelijk ook de bedoeling van Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook. Maar met het succes komt ook het geld in beeld.

The Social Dilemma, een Netflix-documentaire, ontbloot het systeem achter sociale media, toegelicht door de makers van de algoritmen die achter je kliks en likes schuilgaan. Doel daarvan is niets meer of minder dan verkopen via advertenties die in je feed verschijnen. Dat heeft echter een monster gecreëerd dat intussen het tegendeel heeft bereikt van wat Zuckerberg ooit voor ogen had.

Het automatische systeem zorgt ervoor dat je op sociale media alleen te zien krijgt wat je zelf deelt of liket. Je wordt dus steeds bevestigd in je eigen gelijk. Waardoor mensen liever in hun eigen online bubbel blijven dan te verbinden met elkaar. Die bubbel kan onbewust heel erg klein en extreem worden. Mensen kunnen steeds verder afdrijven van andere meningen, kritische bedenkingen of gewoonweg de realiteit.

De makers in deze documentaire roepen vooral op om zich bewust te zijn van de gevaren van algoritmen en er kritisch mee om te gaan. Een must voor grotere mediawijsheid.

 

The Social Dilemma
Regisseur: Jeff Orlowski
Land: Verenigde Staten
Jaar: 2020 – Duur: 94 min.
Te zien op Netflix

Foto bovenaan © Netflix