fbpx
deMens.nu

Genieten van de vrijheid

Column verschenen in deMens.nu Magazine jg10 nr4. Lees hier meer columns.

Kurt Van Eeghem

In Frankrijk genoot ik een uurtje het gezelschap van een drankje en de plaatselijke krant op een lommerrijk terras. Le Journal de Saône-et-Loire meldde dat de chantier in Blanzy nog minstens twintig maanden chantier zou blijven, dat de tuin van Madame Latour tot de mooiste van Saint-Pierre-le-Vieux was verkozen en dat het vrouwenteam van FC Marmagne een nieuwe trainer verwelkomde. Stuk voor stuk belangwekkend en heerlijk bij de pastis. Tot ik mij in mijn anisette verslikte bij een foto waarop een honderdtal betogers uit Le Creusot hun haat voor de pass sanitaire vertolkten. Mijn maag keerde om, vooral omdat de manifestatie opende met een delegatie van Civitas, een diepreligieuze en uiterst rechtse beweging.

Dat men het niet eens is met Macrons verplichte vaccinaties, tot daaraan toe, maar dat het rapaille van Civitas er als de kippen bij was om het gebrek aan liberté te hekelen, zoals hun bordjes fier meldden, zette een teletijdmachine op gang die mij meteen naar mijn vroegste jongensjaren terugbracht, toen het langharig werkschuw tuig in Parijs zijn liberté-bordjes nog lang niet af had. God heerste volop over Frankrijk en zo ook over de uithoek van ons land waar mijn wieg stond. De geestelijken uit mijn parochie hielden elke familie nauwlettend in het oog – l’œil de Moscou – en alleen hun visie telde. Mijn moeder, trouw aan de christelijke beginselen, begon meteen na haar huwelijk aan kinderen, wat mijnheer pastoor de ware en deugdzame weg naar het geluk vond. Civitas zet de traditie verder en verwerpt, even verkrampt en boosaardig, elke vorm van geboortebeperking, laat staan dat ze abortus zouden toelaten. Zo hebben ze wel meer bordjes waarop het woord liberté ontbreekt.

 

“De ware en deugdzame weg …”

 

De onderpastoor was de proost van alle goed florerende katholiek geïnspireerde jeugdbewegingen. De jeugd was zijn specialiteit. Ondanks het vrolijke getintel onder de soutane ging hij op zondagmiddag voor in het gebed bij strak in het gelid staande Chirojongens die de weesgegroetjes nabauwden. Een beeld dat Civitas al te graag weer ziet verschijnen om het eigen bloed voor ‘den duivel’ te behoeden. Met net zoveel overtuiging wensen ze mij een eeuwig branden in de hel toe, omdat ik mijn hele leven al geniet van de liberté die mij onder meer de gelijkslachtige liefde gunt.

Ik staar naar het beeld in de krant, zie de stoethaspels vooroplopen om in naam van de liberté elke wetenschappelijke evidentie te verwerpen. “Wie onze zieken en bejaarden verzorgt, hoeft geen prikje”, menen ze. “Gun ze de liberté om anderen het virus te bezorgen”, voeg ik eraan toe. “Heb vertrouwen in de Heer,” is hun stelling, “want die weet wat goed voor hen is.” Het lijden hoort erbij in hun kringen.

 

“… Bladeren aan dezelfde stam”

 

Diezelfde avond toont France 2 het akelige lot van duizenden Afghanen die op de luchthaven van Kaboel een vliegtuig bestormen in de hoop op liberté. De taliban zijn de overtreffende trap van wat vijftig jaar geleden vanonder Vlaamse soutanes werd gepredikt. Civitas haat hen, net omdat ze er wel in slagen om hun principes op te leggen. Eigenlijk zijn ze bladeren aan dezelfde stam. Ook Civitas wil de vrouw onderdrukken. Die moeten kinderen verwekken, grootbrengen en hun man ter wille zijn, “zo helpe ons God”. Voor alles ‘wat afwijkt’, houden ze bordjes klaar en zowat alles waar ik voor sta, valt onder ‘wat afwijkt’.

Ik heb het grootste respect voor ieders overtuiging of religie – la liberté quoi – toch weiger ik begrip op te brengen voor een geloof dat zijn wetten opdringt. Ze maken levens kapot, onderdrukken en verminken. Alweer worden vrouwen tot wandelende tenten herleid.

Elke ‘opstoot van christelijke verdwazing’ tot jihadisme herleiden, is fout, maar een stelletje ongeregeld dat in naam van de liberté de eigen kinderen dwingt om mee te marcheren, verwijt ik dat ze net zo achterlijk en gevaarlijk zijn. Wie kan me garanderen dat die kinderen straks de wapens niet opnemen om mijn liberté te beknotten? Zal de proost dan tintelend toekijken?

Kurt Van Eeghem is presentator, acteur en schrijver. Meer lezen?

Foto bovenaan © Isabelle Pateer