fbpx
deMens.nu

Wereldwaterdag 22 maart

Op 22 maart is het wereldwaterdag.  De mensheid zet aardig wat druk op onze planeet, en ook op vlak van water kunnen en moéten we veel doen. Om dit sterker in de aandacht te brengen, is er nu de WaterChallenge@Home die start vanaf 22 maart. Tijdens deze challenge word je uitgedaagd om bewuster om te gaan met water en krijg je tegelijk tips om water te besparen.  Zelfs de link met de huidige oorlogscrisis kunnen we hier leggen, namelijk het verband met fossiele brandstoffen. Want water opwarmen, vergt energie. Dus ook hier kan je je steentje bijdragen en tegelijk het milieu helpen, wat meteen ook goed voor je portemonnee is.

Water en drinkbaar water is de bron van het leven. Geen wonder dat de meeste grote steden rond water of een waterloop zijn ontstaan: er kon handel gedreven worden en de grond rond de rivieren is er vruchtbaar. Het is intussen geweten dat de moderne mens aardig wat druk op zijn planeet zet en dit zware gevolgen heeft voor het hele ecosysteem: smeltende gletsjers, extreme droogte, klimaatvluchtelingen. En als er dan regen valt, is het soms zo extreem veel waardoor de grond geen tijd krijgt om het op te nemen. Het is dus belangrijk om spaarzaam en bewust met water om te gaan.

 

Tips om water te besparen, voornamelijk binnenshuis

1. Neem je al een douche in plaats van een bad?

Een bad vult maar liefst tot 150 liter per keer. Het is dus veel voordeliger om te douchen dan te baden, óók om het water minder lang op te warmen en dus je energieverbruik te verminderen. Toch is dit geen vrijgeleide om ongeremd lang onder de douche te staan. Als je 15 minuten eronder staat, heb je namelijk ook een bad gevuld en sta je even ver. Zet bijvoorbeeld een zandloper zodat je kan zien hoeveel tijd je nog hebt om je douchebeurt af te ronden. Er bestaan zelfs apps om je daarbij te helpen. Een dagje je douche overslaan, kan overigens ook geen kwaad als je dagelijks douchen gewend bent. Dat is beter voor je huid en haar, die minder uitdrogen.

2. Draai de kraan dicht terwijl je je tanden poetst

Als je je tanden poetst en de kraan laat open staan, vloeit er zowat 8 liter drinkbaar water weg. Draai de kraan liever dicht terwijl je je tanden poetst en je handen wast.

3. Drink kraantjeswater

Behalve dat kraantjeswater zo goed als gratis is, meteen beschikbaar en even gezond, is het qua waterafdruk ook tot 6x kleiner dan flessenwater. Dat komt vooral door het gebruik van plastic om de flessen aan te maken, in combinatie met het vervoer en alle logistiek daarrond.

4. Was je wagen met een emmer

Een emmer laat je minder snel water verspillen, in plaats van een hogedrukreiniger. Met een emmer zal je zowat 20 liter verbruiken, met een hogedrukreiniger minstens 200 liter.

5. Hergebruik je water.

Vang al het water op dat je niet nodig hebt zoals wanneer je op warm water wacht. Bewaar dit in flessen of een gieter voor je planten. Was je je groenten, bewaar dit water dan ook voor je planten of dergelijke.

Lees hier meer tips om water te besparen

 

Minder zichtbare effecten maar met een des te grotere impact globaal

6. Kook lokaal

Het is geen eenvoudige keuze. Je kan bijvoorbeeld fairtrade boontjes kopen uit Kenia waarmee je de lokale economie steunt daar. Maar door het vele exporteren van diezelfde boontjes ligt de druk op het waterverbruik er zo ontzettend hoog terwijl de lokale bevolking er ook onder lijdt. Haspengouwse appels verbruiken maar 80 liter per 100gram , voor 1 tomaat 50 liter en asperges uit het Mechelse zijn minstens even lekker als die uit Peru.

7. vegetarisch is niet altijd ecologisch

Vegetarisch eten maakt een enorm verschil, dat valt niet te ontkennen. Rundvlees is een absolute koploper wat waterverbruik betreft (15.000 liter per kilogram vlees), maar ook zuivel hoort daar bij. Om kaas te maken, moet een koe melk aanmaken, en dit jarenlang tot aan haar dood. Een vegetarisch en veganistisch voedingspatroon kan dus een grote bijdrage leveren aan de ecologische voetafdruk en waterverbruik. Maar dat wil niet zeggen dat zomaar alles dan automatisch ecologisch is. Een avocado bijvoorbeeld is een populaire voedzame vrucht vooral onder de vegetariërs en foodies. Maar avocado vraagt wel enorm veel water en komt bovendien van de andere kant van de planeet, waar het in een tropisch klimaat gedijt. De gigantische avocado plantages vragen steeds meer van het lokale water, waardoor elders dan weer droogte ontstaat. Om maar te vergelijken: Het produceren van kippenvlees zal minder water verbruiken dan een avocado. Hetzelfde geldt voor noten. Die zijn enorm voedzaam maar ook daar gebruiken de bomen erg veel water voor. Cashewnoten vergen maar liefst 1400 liter water per 100 gram. Pinda’s daarentegen 400 liter. Koop en eet dus (regelmatig) vegetarisch maar doe dat vooral lokaal.

8. Recycleer papier

Om papier te maken is water nodig. Bomen drinken veel water en bepalen daarom grotendeels de watervoetafdruk van papier. Daarnaast wordt er ook water gebruikt en vervuild tijdens de productie zelf, want het bleken van papier heeft een grote invloed op de watervoetafdruk. Om een klassiek A4-blad te produceren is bijna één volle emmer water nodig, zo’n 8 liter water. Maar bij elke recyclage daalt de watervoetafdruk, want er zijn steeds minder nieuwe vezels voor nodig. Papier wordt doorgaans tot maximum 6 keer gerecycleerd. Een gerecycleerd vel papier kan bij de zesde recyclage op die manier een watervoetafdruk van 0,8 liter hebben.  Dat het papier minder van kwaliteit is, klopt niet. Test Aankoop vergeleek de prijs van klassiek wit papier en gerecycleerd papier en constateerde dat het prijsverschil afhangt van de kwaliteit van het papier, en niet van het percentage gerecycleerde vezels. Dat is een meevaller!

9. Shoppen en meer

Koop minder, koop tweedehands, en koop bewust. Ook op vlak van waterverbruik heeft dat uiteraard een impact. Eén jeansbroek maken vergt namelijk al gauw 8.000 liter, je kan dus maar beter een degelijke duurzame broek in je kast hebben liggen dan 3 van mindere kwaliteit. Bovendien zal een extreem goedkope fast-fashion broek zoals uit de Primark, hoogstwaarschijnlijk maar weinig goeds betekend hebben voor de arbeidsomstandigheden van waar de broek geproduceerd is.

Lees meer informatie
over waterverbruik en bekijk de vele tips hier:

https://waterchallenge.be/
https://eostrace.be/artikelen/verbruik-minder-water-begin-bij-je-boodschappen

Lees ook hier de bespreking van het boek Water, waarom elke druppel telt.

Water zal eveneens het onderwerp zijn van de nieuwe UNESCO leerstoel op de VUB

Gezondheid!