fbpx
deMens.nu
De Inzichten

‘De Inzichten’ met David Van Reybrouck

Zondag 10 april om 12.15 uur op Eén
Herhaling: maandag 11 april  om 14.20 uur en zaterdag 16 april om 11.25 uur

‘DE INZICHTEN’ OP VRT NU OF TE BELUISTEREN ALS PODCAST.

“Als je een conflict begraaft, dan is dat tijdelijk comfortabel, maar op de lange duur heb je eigenlijk een landmijn begraven en vroeg of laat gaat die afgaan. Ik denk dat conflicten de essentie zijn van samenleven – dat kan je niet vermijden – maar je kan er wel voor zorgen dat je daarmee omgaat vooraleer dat het ruzies gaan worden, vooraleer het geweld gaat worden”, zegt David Van Reybrouck.

In het Brusselse Hortamuseum ontvangt presentator Nic Balthazar cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck. Niet enkel een van de toonaangevende denkers van zijn generatie, maar ook een toonzettend doener. Met het project van de G1000 creëerde hij een revolutionair platform voor democratische innovatie en meer burgerinspraak.

Met een brommertje, een pen en een schriftje doorkruiste hij Congo en Indonesië om er de wereldwijde bestsellers Congo en Revolusi over te schrijven. En dan wel duizend bevlogen lezingen en scherpe tussenkomsten te geven. Ondertussen houdt hij zich niet enkel meer bezig met hoe we in het verleden hebben gekoloniseerd zonder omkijken. Maar hoe we nu ook nog even bruut de toekomst van jonge generaties gaan koloniseren.

De Inzichten is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten

De 7 inzichten van David Van Reybrouck

  • Conflict begraven is een landmijn begraven.
  • Nieuwsgierigheid is een vorm van respect.
  • In de schaduw van verlies groeit helderheid.
  • Gemak vinden in ongemak, dat is de kunst.
  • Elk mens is een dorp, met veel vetes en soms een feest.
  • Wijsheid is belangrijker dan originaliteit.
  • Wij koloniseren de toekomst.

Het programma ‘De Inzichten’ werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in het Hortamuseum in Brussel.

“Conflict begraven is een landmijn begraven.”

 

“Ik denk dat ik inmiddels al meer dan duizend mensen heb geïnterviewd en wat ik een beetje heb geleerd is dat: vragen stellen, nieuwsgierig zijn … dat is niet per se onbeleefd.
Ik ben zelf zo meer van een opvoeding van ‘zwijgen’, ‘schroom hebben’ … Dat is de hoogste vorm van respect. Discretie is respect.
Maar toen ik ooit bij een moeder van een West-Vlaamse jongen zat, bij een ouderpaar die een varkenskwekerij had in het zuiden van West-Vlaanderen, die moeder zei: Awel, bij ons hier, de mensen vragen hoe het met u gaat tussen het overlijden en de begrafenis. Zeven dagen lang is dat bespreekbaar en daarna … lange stilte. En niemand vraagt ooit nog naar mijn zoon.”

“Uiteraard de Nederlands kolonisatie in Indonesië, de Belgische in Congo, daar zijn we niet mee in het reine gekomen. Dat historische werk, die wondverzorging heeft veel te weinig aandacht gekregen. Maar zelfs als we die historische wondverzorging gedaan hebben, zelfs als we klaar zijn met historisch kolonialisme, dan hebben we nog altijd niets gedaan aan de brutale wijze waarmee we vandaag de toekomst kolonialiseren. Met dezelfde hebzucht, met dezelfde kortzichtigheid waarmee we vroeger werelddelen hebben ingepalmd. We zijn op dit ogenblik onze eigen kleinkinderen aan het beroven. Hun vrijheid perken wij nu in, op dezelfde manier als dat in de koloniale samenleving is gebeurd.”

Lees meer over ‘De Inzichten’ of bekijk de playlist op YouTube

De Inzichten

Foto’s © Joke Goovaerts

Herbekijk op VRT NU

Gasten tot nu toe waren: klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT NU of te beluisteren als podcast.