fbpx
deMens.nu

Het pleidooi: “Ik heb gekozen voor een leven zonder god”

In ‘Het pleidooi’ geeft een persoon gedurende enkele minuten zijn mening over een bepaald onderwerp.

‘Het pleidooi’ is een programma van deMens.nu.

De persoon zegt wat er op zijn lever ligt, legt iets uit, doet een voorstel, spuwt zijn gal … en richt zich rechtstreeks tot jou, de toeschouwer.

 

“Ik heb gekozen voor een leven zonder god”

door Kurt Van Eeghem

Kurt Van Eeghem is presentator, acteur en schrijver.

 

Ik heb gekozen voor een leven zonder god. Het was een zeer bewuste keuze, een keuze tegen de familiale traditie in maar ook een keuze die mij helemaal niet moeilijk viel al leekt het destijds een stuk makkelijker om voor god te kiezen. Leven met god was comfortabel en vooral ‘normaal’ in mijn West-Vlaams dorp. Dat niet doen bezorgde mij alleen maar moeilijkheden.

Leven met een god leek ook een stuk makkelijker dan zonder: gaat er iets fout in de wereld, in jouw leven of in dat van je geliefden, slechts één adres: gooi al uw kommer op de heer. Of die heer nu god de vader, Jahweh of Allah heette, altijd kon je bij hem terecht voor verantwoording, hulp en uitleg.

Die heren goden, het gaat nooit om een vrouw, schreven eigenhandig hun 10 geboden of 664 voorschriften of 114 soera’s die perfect vertellen hoe je dat moet doen: leven. Meestal stammen de verordeningen uit verre eeuwen en vertellen ze over gebruiken die we al lang niet meer kennen. Al bij al blijft het eenvoudig, je volgt de wetten, je doet wat moet en het eeuwig leven lacht je toe. Altijd prijs! Bij de een zijn het gouden lepeltjes, bij de ander zeventig maagden, enzovoort, u roept het maar.

Ik vond dat onnozel en koos, zeer bewust, voor de moeilijke weg, die van het nadenken. Zo ontdekte ik dat de anderen de reden van mijn leven vormden en het zogeheten ‘eeuwig leven’ vond ik onzin. Gelovigen vinden van niet maar daarom zijn het ook ‘gelovigen’. Het geloof is oorsprong en zingeving tegelijk. Ook dat vond ik niet kunnen. Het werd mijn lot om na te denken en zin te geven aan het leven. Die kwam er door de ander.

Ik heb er niet om gevraagd om op de aarde te worden gedropt maar kwam terecht in een liefdevol nest. Het was er heerlijk tot ik hoorde dat het leven eindig was. Ook ik zou sterven aan een ziekte, een ongeval of gewoon, van ouderdom. Dat vond ik oneerlijk want ik had het naar mijn zin.

Dankzij de wetenschap en de ratio leerde ik aanvaarden dat elk dier, dus ook de mens, geboren wordt, leeft en sterft. Het verschil, de mens kan denken en de ratio leert ons om dat goed te doen. Door de liefde, het medeleven en het zoeken naar een vreugdevol bestaan voor iedereen viel dat goed mee, leven zonder god.

In onze westerse landen worden we gemiddeld een dikke tachtig jaar oud, die tijd kunnen we maar beter op een zinvolle manier invullen. Er bestaan zo veel manieren om dat te doen en ze zijn voor iedereen verschillend.

Zo leef ik, zo ga ik ooit dood, volgens de statistieken over een dikke tien jaar maar ik leef zo graag zonder een god dat ik extra mijn best wil doen om er nog veel langer het beste van te maken, een feest voor iedereen, en zeker voor mezelf. Niet gemakkelijk maar stukken eerlijker dan beaat te geloven dat ik straks aan de rijstpap met de beroemde gouden lepeltjes moet.

Geen god zal mij voorkauwen hoe te leven met als vooruitzicht een eeuwig leven. Rationeel noch wetenschappelijk kan ik daar een touw aan vastknopen.

De keuze was simpel en de uitkomst tot op heden heerlijk. Ik ga nog even door omdat ik er van overtuigd ben dat het zin heeft.

 

 

Redactie ‘Het pleidooi’: Bert Goossens en Joke Goovaerts

Productie en regie: Joke Goovaerts

Grafiek video: Nathalie Devillers

Montage video: Pieter-Jan Segers

Opname video: AV services VUB

© deMens.nu

Meer ‘Het pleidooi’

Lees de column van Kurt Van Eeghem in deMens.nu Magazine

Kijk ook naar de filmpjes ‘Dat is humanisme