fbpx
deMens.nu

Performance Honoré d’O (Theater Aan Zee) opgedragen aan Caroline Pauwels

De kunstenaar Honoré d’O dirigeert tijdens Theater Aan Zee drie performances met twee gele bulldozers ter hoogte van het sportstrand van Oostende. De twee bulldozers rijden met de neus tegenover elkaar en vormen een ellips waardoor er een amfitheater tot leven komt.

De eerste bulldozer schept een maagdelijk vlak. Een vrouw betreedt het vlak en laat haar voetsporen na. Maar de afdrukken worden snel weer teniet gedaan door de tweede bulldozer. Iets later komt de zee die met haar onverbiddelijke doorzettingskracht de herinnering aan wat er gebeurd is weer zal uitwissen.

De performance ‘Laetoli Amfitheater’ is een symbolische verwijzing naar de voetafdrukken van ‘Simone’ die 3,6 miljoen jaar geleden gemaakt zijn in het vulkanische as van Laetoli in Tanzania. Dit vormen de oudste sporenfossielen van de Australopithecus afarensis, een verre voorouder van de mens.

Curator Prof. Hans De Wolf:

“Er zijn twee grote ideeën bij deze performance. Ten eerste: in de kunst is er geen vooruitgang. Alles is al eens gedaan geweest. En ten tweede: de mens is vandaag net nog als Simone. De mens blijft in essentie dezelfde.”

De Wolf is er dan ook rotsvast van overtuigd dat de tijd circulair en niet lineair verloopt.

Ook Jan Bories, directeur bij deMens.nu, nam het woord bij de feestelijke opening. Hij verwees naar de jarenlange samenwerking tussen deMens.nu en de VUB, en drukte er z’n wens uit dat de verwezenlijkingen die we de voorbije 50 jaar hebben gerealiseerd – denk maar aan de wetgeving rond het recht op abortus en het recht op euthanasie – nooit zullen worden weggevaagd. Hij hoopt dat deze samenwerking de komende jaren op inhoudelijk vlak nog verder zal worden geïntensifieerd.

Beide heren droegen deze performance op aan Caroline Pauwels, ererector van de VUB, waarna een luid applaus van de aanwezigen volgde.

Bekijk op de website van TAZ

Met dank aan curatoren Hans de Wolf, Jan Fordeyn, kunstenaar Honoré d’O en deMens.nu
I.s.m. studenten VUB en KASK
Met steun van Jan De Nul, IMD Brussel en IMD West-Vlaanderen

 

Foto’s © deMens.nu