fbpx
deMens.nu
Maaike Cafmeyer

De Inzichten van Maaike Cafmeyer

Zondag 23 oktober om 10.15 uur op Eén
Herhaling: maandag 24 oktober om 14.20 uur en zaterdag 28 oktober om 11.25 uur

‘DE INZICHTEN’ OP VRT MAX OF TE BELUISTEREN ALS PODCAST.

“Soms moet er iets kapot om iets nieuws te kunnen maken. En ik heb dat voor mijzelf ook een plaats moeten geven. En wat bleek? Dat er heel veel mensen in de maatschappij daarmee ook echt zaten te sukkelen. En dat gesukkel manifesteert zich enerzijds dat we niet weten hoe we ermee moeten omgaan. En anderzijds kwaadaardige reacties op internet en in mijn mailbox. Want waarom kan iemand zo boos zijn op mij? Terwijl die persoon mij niet echt kent? Dat zegt ook iets over de verschuiving van onze gender denk ik, maar ook de verschuiving van macht en mondigheid. Het feit dat ik daar nu met jou kan over praten. Dat was misschien drie jaar geleden ook niet mogelijk geweest.”

De Inzichten is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

In het Brusselse Hortamuseum ontvangt presentator Nic Balthazar de grappigste actrice van West-Vlaanderen en omstreken: Maaike Cafmeyer. Ze heeft na 20 jaar televisie en theater zelfs haar eigen reeks, Chantal, een politiechef met een heerlijke westhoek af. Een afgeleide eigenlijk van haar personage in Eigen Kweek. Maar de Ensor voor beste actrice won ze met haar dramatische rol als moordenares (of niet?) in de sublieme rechtbankreeks De Twaalf. Terwijl ze ook ongewild in de schijnwerpers kwam te staan in een ander, echt rechtbankdrama dat de fictie haast overtrof, het proces De Pauw.

Dit zijn ‘De Inzichten’ van Maaike Cafmeyer:

  1. Met humor kan je een situatie ontmijnen maar niet oplossen.
  2. Wie in de beerput roert staat in de stank.
  3. Beter gekwetst door de waarheid dan getroost door een leugen.
  4. Er is geen God. Als er toch een God is, is die te vinden in de muziek.
  5. Een vrouw is zoals de natuur, je komt tot volle bloei en ineens begin je te verwelken, bon … ik ga de kerstboom nog wat versieren.
  6. Het ergste moet nog komen.

De Inzichten werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in het Hortamuseum in Brussel.

 

“Maar als er natuurlijke moeilijke dingen gebeuren in je leven. Ja, dan heb ik ontdekt dat je dat met humor niet kunt oplossen. Je kunt wel situaties ontmijnen, dat heb ik goed geleerd. Maar als het echt gaat dat je kern wordt aangetast en de mensen nemen jou op dat moment niet serieus, dan is dat heel zwaar. Omdat de clown misschien al lachende zijn mening zegt, maar niet altijd ernstig genomen wordt?  Ja, maar op dat moment heb je dat wel nodig om echt au sérieux genomen te worden.”

“Soms moet er iets kapot om iets nieuws te kunnen maken. En ik heb dat voor mijzelf ook een plaats moeten geven. En wat bleek? Dat er heel veel mensen in de maatschappij daarmee ook echt zaten te sukkelen. En dat gesukkel manifesteert zich enerzijds dat we niet weten hoe we ermee moeten omgaan. En anderzijds kwaadaardige reacties op internet en in mijn mailbox. Want waarom kan iemand zo boos zijn op mij? Terwijl die persoon mij niet echt kent? Dat zegt ook iets over de verschuiving van onze gender denk ik, maar ook de verschuiving van macht en mondigheid. Het feit dat ik daar nu met jou kan over praten. Dat was misschien drie jaar geleden ook niet mogelijk geweest. Dat mensen, als je zo rammelt aan iets dat je gewoon bent, dat is moeilijk voor de meeste mensen. Dat begrijp ik wel. Maar die enorme diepe kwaadheid en haat, dan ben ik wel geneigd om te denken, waauw, ik wil weten waarom”

 

“En gewoon uit pure nieuwsgierigheid hoe ben je dan als aspirant lerares godsdienst uiteindelijk van je geloof gevallen? Ja dat heeft natuurlijk ook te maken met schijn en werkelijkheid. In de katholieke kerk had de schijn heel veel mee. Namelijk de pracht, praal, sympathieke priesters, mooie verhalen, prachtige huizen, mooie schilderijen, kunst … noem maar op. En dan de werkelijkheid dat dan toch een beetje ontwaken was op de koude vloer, eerlijk gezegd voor mij. Ik kom uit een stadje in het diepe West-Vlaanderen waar de pedofilieschandalen ook keihard rond mijn hoofd hebben gespetterd. Dat was heel nabij.”

 

“En is daar ook niet toch om het positief te draaien een positieve evolutie, dat we nu weten dat er naast racisme en seksisme ook ageïsm is? Ja, als je het zo ziet, natuurlijk wel. Het feit dat een vrouw ook kan zelf beslissen hoe ze met haar lichaam omgaat, of je er nu laat aan werken of niet. Het is zo dat er daar iets moest rond gebeuren, dat een vrouw die 45 is en een auditie doet voor een rol van een 45-jarige niet wordt gekozen omdat ze 45- jaar is. En dus té oud. Dat is echt gebeurd. Dat is zo kafkaiaans, dat ik daar dan ook iets heb over verteld en dat ik zei: Maar jongens, kom dat kan toch niet meer! We leven toch echt niet meer … hè. Ik merk dat er verschuiving en verbetering is gekomen. Trouwens dat is niet alleen voor actrices, dat is voor veel vrouwen. Precies, als je  45 bent, dat je in een soort grijs voorgebied … voorgeborchte van de hel zit. Wat er gebeurt en daar ben ik zo blij om, ook voor mijn collega’s actrices, er wordt meer en meer geschreven vanuit een ‘vrouw van vlees en bloed’. Niet meer de vrouw als sidekick, de vrouw als muze, de vrouw als lustobject … Ook allemaal lekker en goed, maar het is ook fijn om iemand te kunnen spelen waar er pak aan zit, waar vlees aan zit, waar mensen zich in herkennen. Gewoon simpel.”

   202210_de Inzichten

Foto’s © Joke Goovaerts

Lees meer over ‘De Inzichten’ of bekijk de playlist op YouTube

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.