fbpx
deMens.nu

De Inzichten van Frank Focketyn

Zondag 6 november om 12.15 uur op Eén
Herhaling: maandag 7 november om 14.20 uur en zaterdag 12 november om 11.25 uur

‘DE INZICHTEN’ OP VRT MAX OF TE BELUISTEREN ALS PODCAST.

“Ik heb wel een bijzondere jeugd meegemaakt. Mijn moeder is heel lang ziek geweest. We waren elf toen ze ziek werd en achttien toen ze stierf. Zeven jaar heeft ze geleefd. Nochtans had de chirurg gezegd: we geven u maar drie jaar want het gezwel in uw hoofd, een tumor, is kwaadaardig. Maar door de kracht en het optimisme heeft ze dat echt zeven jaar volgehouden. We stonden daar heel dichtbij. En dat is opvallend: hoe dichter je bij iemand staat, hoe minder je de ernst van de situatie inziet. De situatie voelde zo vertrouwd. Ik heb heel veel zorg gedragen. Zorg dragen voor elkaar, dat is zo belangrijk.”

De Inzichten is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

In het Brusselse Hortamuseum ontvangt presentator Nic Balthazar acteur Frank Focketyn. We kennen hem natuurlijk als acteur uit Het Eiland, Vaneigens en In de Gloria. Maar hij is ook een groot film- en theateracteur. Zo kreeg hij – dit najaar – van de Acteursgilde op het prestigieuze TheaterFestival de prijs voor het meest gewaardeerde samenspel als filosoof Jean-Paul Sartre die samenspeelt met Sien Eggers als Simone de Beauvoir in het theaterstuk Sartre & de Beauvoir. Ze brengen het bekendste koppel van het Franse existentialisme tot leven.

Frank Focketyn kan gemakkelijk switchen tussen humor en ernst, maar de meeste inzichten krijgt hij als hij kikkers recht in de ogen kijkt. Want elke ochtend neemt hij – ijsbeergewijs – een duik in zijn vijver tussen de vissen en de kikkers en het is in die vijver dat hij tot rust komt en nadenkt over de zin van het leven.

Dit zijn ‘De Inzichten’ van Frank Focketyn:

Toeval bestaat.

Humor is altijd ernst.

De zin van het leven is het leven zelf.

Zonder plus en min knettert er niks.

Een zwemmer is een ruiter.

We moeten de wereld meer stront toewensen (une bonne merde).

Het enige wat ik zeker weet, is dat ik niks weet.

De Inzichten werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in het Hortamuseum in Brussel.

 

 

Je hebt wel een bijzondere jeugd meegemaakt zoals een moeder die heel erg vroeg en erg lang ziek is geweest?

Ik heb daar veel van geleerd, wat ik van mijn moeder heb geleerd. We waren 18 toen ze stierf, 11 jaar toen ze ziek werd, 7 jaar heeft ze geleefd. Nochtans had de chirurg gezegd: we geven u maar 3 jaar. Het is kwaadaardig, een gezwel in het hoofd, een tumor.

Maar door de kracht en het optimisme heeft ze dat echt 7 jaar volgehouden. We stonden dan heel dichtbij en dat is opvallend: hoe dichter je bij iemand staat, hoe minder je de ernst ziet van de situatie. Je bent zo vertrouwd met die situatie  dat je eigenlijk denkt: het gaat goed, terwijl het helemaal niet goed gaat. Ik heb heel veel zorg voor gedragen. Zorg is zo belangrijk, nu ook, als ik met Sien op stap ben. We zorgen voor mekaar. Echt zorg en zoals jij ook zorgt voor het milieu, om het zo te zeggen. Zo’n mensen zijn er nodig. Zorg dragen voor elkaar, dat is zo belangrijk. Dat is ook een belangrijk inzich-t.

 

 

Dus, je kan over zin en onzin spreken, maar eigenlijk dat leven is er. Je wordt geconcipieerd,  uw vader bevrucht uw moeder en uw moeder ontvangt en je wordt geboren. Dat is uw leven. Zin of onzin? So what. Dat is dat leven op zich. Dat zegt Kamagurka: de zin van het leven is het leven zelf. Sartre zegt: het leven is zinloos. Sowieso. Dat vind ik nog een heel ander ding. het leven is zinloos, je wordt zinloos geboren, je leeft zinloos en je gaat zinloos dood.

Ik ga elke morgen, elke ochtend in het water en zelfs een paar keer meer. Wat ik zo goed vind in het water is dat ik (Paul Snoek zegt het ook in zijn gedicht). In het water is men nooit alleen. En ik ben niet alleen, want er zwemmen een dertigtal vissen rond, er zitten kikkers in.

Het is een vijver hé?

Ja, het is een natuurlijke vijver. Het is een biotoop voor kikkers. Mijn zoon, de jongste,  is nu ook een kikkerspotter geworden. Hij zegt: maar allez papa, spreek jij nu met kikkers? Ik zeg: ja, ja, ik spreek met kikkers, ik geef toe!

Hij is nu de grootste kikkerspotter die er bestaat. Ja, dat is fantastisch. Die kikkers doen ook zo … Echt?- Ja, en ik doe dan terug …

202210_Deinzichten

Foto’s © Joke Goovaerts

Lees meer over ‘De Inzichten’ of bekijk de playlist op YouTube

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: actrice Maaike Cafmeyer, actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.

Lees en kijk meer hier