fbpx
deMens.nu

Wereldlichtjesdag

Op zondag 11 december 2022 is het Wereldlichtjesdag.

Wereldlichtjesdag, het branden van een kaarsje op de tweede zondag van december om overleden kinderen te herdenken, ontstond in 1997 in de Verenigde Staten. Het initiatief waaide over naar Europa en is ondertussen ook in Vlaanderen ingeburgerd.

Twaalf huizenvandeMens organiseren, soms in partnerschap met andere organisaties, op 11 december een herdenkingsmoment voor overleden kinderen. Omgaan met verlies is immers een belangrijk thema binnen de vrijzinnig humanistische dienstverlening.

Wereldlichtjesdag is een moment waarop er tijd en ruimte wordt gegeven aan verdriet. Mensen vinden troost in het samenzijn. Het kan een rustmoment, een stapsteen op de weg van rouw en op de weg naar de toekomst zijn.

Zowel in Antwerpen, Brugge, Diksmuide, Eeklo, Genk, Gent, Ieper, Kortrijk, Lommel, Mol, Roeselare als Ronse komen tientallen mensen samen en steken ze symbolisch om 19 uur een kaarsje aan. Dit wordt begeleid met muziek, poëzie en een ingetogen moment van stilte.

Vorig jaar bereikten de huizenvandeMens tijdens Wereldlichtjesdag, rekening houdend met de toen heersende coronamaatregelen, meer dan 1000 mensen.

Meer info over de lokale initiatieven op www.demens.nu/wereldlichtjesdag