fbpx
deMens.nu

Close

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr1. Lees hier meer recensies.

Joke Goovaerts

Net als bij zijn debuutfilm Girl, waar de transgenderthematiek centraal staat, schreef Lukas Dhont het scenario voor Close samen met Angelo Tijssens.

Boezemvrienden Léo en Rémi – schitterend vertolkt door de jonge nieuwkomers Eden Dambrine en Gustav De Waele – zijn onafscheidelijk. Samen rennen ze door prachtige bloemenvelden, fietsen ze om ter snelst, spelen ze oorlogje en wisselen ze van gedachten in bed. De band tussen beide jongens is zo intens dat enkele kinderen op school – ze zijn net aan het eerste jaar secundair onderwijs begonnen – vragen of ze een koppel zijn.

De vriendschap van de opgroeiende tieners wordt ineens als verdacht beschouwd en onder druk gezet. Léo probeert stilaan afstand van zijn goede vriend te nemen. En daardoor is Rémi helemaal verloren.

Op een subtiele manier toont de film ons hoe weinig er nodig is om een hechte band los te rukken en hoe ingrijpend de gevolgen daarvan kunnen zijn. Het verhaal wordt ook verder uitgediept door scènes en gesprekken met de ouders en de schoolomgeving.

Close is een ontroerende prent die via een prachtige beeldvertelling een ode aan tederheid en kwetsbaarheid brengt. Het is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid die reeds op tal van festivals in de prijzen viel. Zo  mocht Lukas Dhont op het Filmfestival van Cannes de Grand Prix in ontvangst nemen.

 

Close
Regisseur: Lukas Dhont
Met: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Emilie Dequenne, Kevin Janssens e.a.
Land: België, Nederland, Frankrijk
Jaar: 2022
Duur: 105 min.

 

Foto’s © Kris Dewitte