fbpx
deMens.nu

Duizendste dag achter de tralies voor Nigeraanse humanist Mubarak Bala

Op 23 januari 2023 was het precies de 1.000ste dag die Mubarak Bala in hechtenis heeft doorgebracht sinds zijn arrestatie op 28 april 2020. Samen met de internationale organisatie Humanists International blijft deMens.nu oproepen tot onmiddellijke en onvoorwaardelijke vernietiging van zijn veroordeling.
De Nigeriaanse mensenrechtenactivist en voorzitter van de Humanistische Vereniging van Nigeria, Mubarak Bala, zit momenteel een gevangenisstraf van 24 jaar uit op grond van de artikelen 210 en 114 van het strafwetboek van de staat Kano. Mubarak Bala gaat momenteel in beroep tegen zijn veroordeling.

Bij de lancering van het Freedom of Thought Report 2022 verklaarde USCIRF-commissaris Fred Davie:

“Bala’s gevangenschap heeft zijn familie verscheurd. Mubarak Bala werd slechts enkele weken na de geboorte van zijn zoon gearresteerd en heeft zijn zoon niet kunnen zien opgroeien, zijn eerste stapjes zetten en zijn eerste woordjes spreken, allemaal vanwege Mubarak Bala’s humanistische opvattingen en overtuigingen. Het is niet correct. Het is niet rechtvaardig. Dit is een schending van de vrijheid van geloof, zonder enige twijfel.”

Bala werd op 28 april 2020 vanuit zijn huis in de staat Kaduna gearresteerd en meer dan een jaar zonder aanklacht vastgehouden. Hij werd voor het Hooggerechtshof van de staat Kano aangeklaagd in verband met Facebook-posts die hij in de loop van april 2020 zou hebben gemaakt en die geacht werden een openbare ordeverstoring te hebben veroorzaakt vanwege hun “godslasterlijke” inhoud.

Leo Igwe, bestuurslid van Humanists International verklaarde:

“Bala’s duizend dagen in de gevangenis kwetsen en achtervolgen het geweten van de Nigeriaanse natie. Het illustreert dat Nigeria geen binding heeft met beschaafde waarden en de mensenrechten en grondwettelijke rechten op vrijheid van godsdienst en overtuiging en vrijheid van meningsuiting niet respecteert. Bala’s opsluiting laat zien hoe ver het land kan gaan met het schenden van burgerrechten om religieuze fanatici en theocraten tevreden te stellen.”

Humanists International vreest dat de Nigeriaanse humanist Mubarak Bala uitsluitend wordt aangepakt omdat hij zijn recht op vrijheid van geloof en van meningsuiting heeft uitgeoefend, die worden beschermd door de Nigeriaanse grondwet en door internationale en regionale instrumenten die Nigeria heeft ondertekend. De organisatie roept de Nigeriaanse autoriteiten op zijn veroordeling te vernietigen en hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Bovendien dringt Humanists International er bij de Federale Republiek Nigeria op aan alle bepalingen inzake godslastering en feitelijke godslastering in te trekken.

Tekstbron: Humanists International
Lees hier meer over Humanists International. Je kan de eis tot zijn vrijlating steunen via een donatie.