fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij het huisvandeMens

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr3. Meer verhalen van vrijwilligers hier.

In het huisvandeMens Genk hechten we belang aan flexibiliteit en initiatief binnen het vrijwilligerswerk. De ene taak inruilen voor of aanvullen met een andere vormt geen probleem. Tegelijk waarderen we het aanreiken van nieuwe ideeën. Zowel Kristoff Zielinski als Marleen Driesen groeide binnen die werking uit tot een vaste waarde.

Katrien Stynen

Vrijwilliger Kristoff Zielinski

Kristoff Zielinski © Isabelle Pateer

Hoe ben je ertoe gekomen om vrijwilligerswerk in het huisvandeMens op te nemen?

Kristoff Zielinski: Na het beëindigen van mijn vorige vrijwilligerswerk voelde ik de behoefte om opnieuw een engagement aan te gaan. Ik zag een oproep en heb me aangemeld, waarna ik op kennismakingsgesprek kon komen. Van het vrijzinnig humanisme had ik al gehoord, maar het huisvandeMens was nieuw voor me. Na het gesprek kreeg ik bericht dat ik was goedgekeurd (lacht) en aan het onthaal kon beginnen.

 

Welke taken neem je op in het huisvandeMens?

Kristoff: Ik verwelkom bezoekers, geef uitleg over de werking en maak afspraken. En als het nodig is, verzorg ik de morele ondersteuning van de consulenten. (lacht) Een paar jaar geleden diende ik een projectvoorstel in en dat werd positief onthaald. Zo plant en verzorg ik nu lavendel in de tuin van het huisvandeMens. De gedroogde lavendel gaat in huisgemaakte zakjes met logo, die aan bezoekers worden uitgedeeld. Tijdens Wereldlichtjesdag beman ik de infostand, binnenkort begin ik met het geven van uitleg rond voorafgaande zorgplanning en in de zomer help ik mee bij de Fakkelrally.

 

Je begon als vrijwilliger aan het onthaal, maar breidde je takenpakket uit. Wat heeft jou daartoe aangezet?

Kristoff: Go with the flow. Die andere taken neem ik erbij, omdat ik er de tijd voor heb en omdat ze mij aanspreken. Zo sta ik achter de voorafgaande zorgplanning, omdat ik het belangrijk vind dat mensen zelf over hun levenseinde kunnen beslissen. Als ik ‘ja’ zeg, doe ik het met overgave en inzet. Het feit dat ik die kansen krijg, getuigt van respect tegenover mij als vrijwilliger. Ik word in mijn waarde gelaten en kan zelf bepalen wat ik wanneer doe.

 

Welke ervaring als vrijwilliger blijft je het meest bij?

Kristoff: Dat is geen specifieke ervaring, maar net het totale pakket: de collega’s, de sfeer en de aangename werking, de aanvaarding van mezelf als persoon. En de kans die ik kreeg om de lavendeltuin aan te leggen en te onderhouden, waardeer ik echt.

 

Om welke redenen zou je anderen vrijwilligerswerk bij het huisvandeMens aanraden?

Kristoff: Het is essentieel dat je je in het vrijzinnig humanisme kan vinden, want bepaalde taken vragen echt een duidelijk vrijzinnig humanistische identiteit. Toch vind ik het ook belangrijk dat er ruimte is voor nieuwe vrijdenkers. Het is er aangenaam samenwerken met de anderen, er is plaats voor vriendschap, dankzij de modules leer ik veel bij, ik krijg hier volop groeikansen. En de koffie is lekker (die hij zelf zet, red.).

 

Vrijwilliger Marleen Driesen

Marleen Driesen © Isabelle Pateer

Hoe ben jij als vrijwilliger bij het huisvandeMens beland?

Marleen Driesen: Mijn dokter stimuleerde me om een aantal activiteiten op te nemen, zodat ik wat vaker zou buitenkomen. Samen met een medewerker van het vrijwilligersloket van de stad Genk begon ik de zoektocht naar iets wat ik graag doe. Zo ontdekte ik dat het huisvandeMens Genk op zoek was naar een vrijwilliger voor het haakcafé, een handige haker dus. Om een idee te krijgen van wat dat precies inhoudt, heb ik eerst aan zo’n haakcafé deelgenomen. Al snel ging de bal aan het rollen en niet veel later begon ik als vrijwilliger. Dat is alweer enkele jaren geleden en ik ben er nog steeds.

 

Wat houdt je vrijwilligerswerk in en wat trekt je erin aan?

Marleen: Ik help andere deelnemers op weg met naald en draad en ik ontwikkel nieuwe patronen, allemaal in het kader van Crea(t)uur, een creatieve activiteit waarbij we haken en naaien. Zo haken we troostkussens voor kinderen met een rouwervaring, mutsjes voor de vzw Boven de Wolken en Vinnie de Vis knuffels voor personen met dementie. Daarnaast naaien we lavendelzakjes en duurzame inlegkruisjes.

Via het vrijwilligerswerk geef ik mijn kennis door en ontmoet ik nieuwe mensen. Haken werkt therapeutisch voor mij en ik hoop dat aan de deelnemers van Crea(t)uur mee te geven. Omdat het creatieve aan maatschappelijke thema’s wordt gekoppeld, zoals dementie, stilgeboorte, menstruatiearmoede en rouw bij kinderen, kan ik helpen bij het doorbreken en bespreekbaar maken van taboes. De doe- en denkwijze van het huisvandeMens komt overeen met wie ik ben en hoe ik in het leven sta. Ik voel me hier thuis.

 

Welke ervaring als vrijwilliger blijft je het meest bij?

Marleen: Het klinkt misschien vreemd, maar tijdens de pandemie voelde ik een waardevolle betrokkenheid. Dankzij de coronawandelingen lieten we elkaar niet los en bleef de verbondenheid. Kleine daden waren genoeg om contact te houden en iets voor mekaar te betekenen. Een medewerker doneerde bijvoorbeeld stof voor mondmaskers of zette materiaal aan je deur om Vinnie de Vis knuffels te maken. Afgelopen december hielp ik voor het eerst mee aan Wereldlichtjesdag. Dat was heel emotioneel, maar het deed me goed om erbij te zijn. Het gebeuren sluit nauw aan bij mijn persoonlijke ervaring en het bijbehorende verdriet.

 

Waarom zou je vrijwilligerswerk bij het huisvandeMens aan andere personen aanbevelen?

Marleen: Het is een aangename manier om het huisvandeMens te leren kennen en te ontdekken wat er allemaal gebeurt. Overweeg je vrijwilligerswerk bij het huisvandeMens, niet twijfelen, zet gewoon de stap.

 

Vrijwilliger worden bij een huisvandeMens?

De keuzemogelijkheden voor vrijwilligerswerk binnen deMens.nu zijn groot. Of je jong bent of al wat ouder, veel tijd hebt of maar een paar uurtjes, of je plechtigheden wil verzorgen of administratief talent hebt … je helpende handen zijn steeds welkom.

Als vrijwilliger word je deskundig gecoacht en krijg je heel wat vormingsmogelijkheden.

Voor meer informatie kan je terecht in een huisvandeMens in je buurt. Of neem hier een kijkje. Je kan ook mailen naar info@deMens.nu of intekenen via deze link.

Meer weten over vrijzinnig humanistische plechtigheden? Informatie vind je hier.

Vragen rond zingeving, zelfbeschikking, levenseinde, rouw …? Lees hier verder.

Foto bovenaan © Shutterstock.com