fbpx
deMens.nu

Blikkenwerpers

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg13 nr1. Lees hier meer ‘Ingezoomd‘.

Blikkenwerpers is een jaarlijks participatief kunstproject, georganiseerd door vrijwillige makers. De editie van 2023 vond plaats in Antwerpen, Brussel en Gent, met als overkoepelend thema zorg in al haar uiteenlopende betekenissen.

Daphne Siozos

Blikkenwerpers is het succesvolle resultaat van een samenwerking tussen Dwaalzin, de jongerenwerking van deMens.nu, en Hujo, de humanistische jongeren, en wordt jaarlijks in september en oktober georganiseerd. Dwaalzin en Hujo zorgen voor de unieke locatie en daarna is het aan de vrijwilligers om een ware kunstexpo uit te werken.

Bij de vrijwilligers zitten kunstenaars die allemaal hun eigen stijl en vorm hanteren, maar ook mensen die het organisatorische luik op zich nemen.

De expo’s staan elk jaar in het teken van één overkoepelend thema. In 2023 was dat zorg, de voorgaande editie ging over persoonlijke vrijheid en zelfbeschikkingsrecht.

De originele locaties zorgen steeds voor een interessante toevoeging en vormen zeker een deel van de ervaring. Zo ging de expo in Antwerpen door in de Blikfabriek, in Brussel in het Grand Hospice en in Gent werd met Broei samengewerkt. Naast de expo is er ruimte voor allerhande randactiviteiten. Dat gaat van slampoetry over muziekavonden tot dragshows.

De editie van 2023 was alvast een enorm succes. De locaties voor de volgende expo’s zijn nog niet bekend, maar zullen zeker opnieuw de moeite zijn.

 

 

Foto’s © Jarrin van der Made

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s © Anaïs Shooter