fbpx
deMens.nu

Hebben en zijn

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg13 nr1. Lees hier meer recensies.

Dimitri De Smet

In zijn roman Hebben en zijn onderzoekt Dimitri Verhulst onze nakende eindigheid. Na een auto-ongeval met fatale afloop belandt hoofdpersonage Malodot abrupt in een instelling, waar hij dient af te kicken van het leven. Dat alvorens finaal de dood te kunnen bereiken.

Geen makkelijke taak, beseft hij al snel. Na een vruchteloze zoektocht naar zijn wederhelft die, zo blijkt, niet bij het ongeluk is omgekomen, moet Malodot zijn nieuwe realiteit onder ogen zien. Wie mislukt in het ontwennen, moet zijn hele bestaan nog eens identiek herbeleven.

Een excentrieke counselor helpt bij het afkicken van het leven, een hardnekkige verslaving. Malodot toont zich geen eenvoudige patiënt. Tijdens zijn opname ontmoet hij een waaier aan kleurrijke personages met intrigerende verhalen en beleeft hij zelfs een kortstondige romance.

Vanuit zijn voormalige en geprivilegieerde perspectief ziet hij met lede ogen aan dat anderen probleemloos afkicken van een vaak miserabele levenswandel. Zal ook hij de kunst van het loslaten perfectioneren en afscheid nemen van zijn bestaan?

Verhulst gaat hier opnieuw aan de slag met de gekende ingrediënten: tomeloze personages, zwartgallige humor en de hardheid van het bestaan. Een must-read voor de liefhebber, maar evengoed een eerste kennismaking.

 

Hebben en zijn
Dimitri Verhulst
Atlas Contact, 2022
ISBN 9789025473143

Foto bovenaan © Shutterstock.com