fbpx
deMens.nu

OK dan niet

Over mijlpalen, maakbaarheid en de millennial mindfuck

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg13 nr1. Lees hier meer recensies.

Jana Peeters

Het boek OK dan niet van journalist Katrin Swartenbroux begint met de iconische woorden van Bo Burnham: “That funny feeling.” Dat gekke gevoel van dreigende apocalyps en warme zomerlucht in de herfst. Het omvat bijzonder goed de sfeer van het boek dat om de vibe shift van dertigers draait: een kentering in het leven zoals het is.

De millennials zijn een generatie die opgroeide met het idee dat alles mogelijk is. Je leven is niet meer uitgestippeld en je mag volledig zelf kiezen hoe je je bestaan invult. Een relatie, een kind, een huis … Je kiest zelf wat en hoe.

Maar wanneer die fameuze mijlpalen niet plaatsvinden en je op veel vlakken geen grip op je leven hebt, ben je dan echt volwassen?

Dat gevoel van volwassenheid lijkt dertigers vaak niet helemaal te bereiken. Zeker wanneer die traditionele hokjes van volwassenheid niet worden afgevinkt. Wat overblijft, is het idee dat je ergens tussenin bungelt en een ongemakkelijk gevoel wanneer iemand je mevrouw of meneer noemt.

OK dan niet is een ode aan het twijfelen en het zoeken naar een nieuw verhaal. Het boek is doorspekt met humoristische en herkenbare dilemma’s die niet alleen aanzetten tot nadenken, maar ook tot het ondernemen van actie.

Aansluitend bij het boek is er ook een podcastreeks.

 

OK dan niet
Over mijlpalen, maakbaarheid en de millennial mindfuck
Katrin Swartenbroux
Murrow, 2023
ISBN 9789048867462

Foto bovenaan © Shutterstock.com