fbpx
deMens.nu

De humanisten

Dromers, denkers en onderzoekers die de wereld veranderden

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg13 nr2. Lees hier meer recensies.

Dimitri De Smet

De humanisten van de Britse schrijfster Sarah Bakewell geeft een inzicht in de geschiedenis van het humanisme, aan de hand van een heel aantal sleutelfiguren van de afgelopen zevenhonderd jaar.

Na een korte duiding in de inleiding en een overzicht van de kenmerken van het humanisme duiken we de geschiedenis in, te beginnen bij de veertiende eeuw. Vanaf dan vormen verschillende schrijvers, wetenschappers, denkers en kunstenaars de rode draad door het ontstaan en het verder evolueren van het humanisme.

We volgen hun levenswandel en krijgen een inkijk in hun persoonlijke levensverhalen. Zo ontwaren we de invloed die die personages en het humanisme hebben gehad op de wereld zoals we die vandaag kennen, dankzij de geboekte vooruitgang op tal van gebieden, onder meer wetenschap, filosofie, literatuur en kunst.

Dit boek boordevol anekdotes en intermenselijke verhalen leest vlot en is een aanrader voor wie meer te weten wil komen over het humanisme en enkele van zijn prominente figuren.

Verwacht je aan een boek dat toegankelijk is geschreven voor een groot publiek. Wie op zoek is naar een meer onderzoekende en wetenschappelijke benadering van het humanisme kan mogelijk op zijn honger blijven zitten.

 

De humanisten
Dromers, denkers en onderzoekers die de wereld veranderden
Sarah Bakewell
Ten Have, 2023
ISBN 9789025911294