fbpx
deMens.nu

‘De inzichten’ van Meskerem Mees

Zondag 28 april om 10.15 uur op VRT 1
Herhaling: maandag 29 april om 14.20 uur en zaterdag 4 mei om 11.20 uur. En op VRT MAX.

“Ik ben heel goed in alleen zijn en soms denk ik dat ik daar een beetje te goed in ben. Maar dan kom ik toch altijd tot de conclusie dat je andere mensen nodig hebt.”

‘De inzichten’ is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

Op de hoogste verdieping van de Gentse boekentoren ontvangt Nic Balthazar muzikante Meskerem Mees. Met haar kleine luistersongs won Meskerem in 2020 Humo’s Rock Rally, in 2021 de Talent Award op het Montreux Jazz Festival en in 2022 Music Moves Europe waar eerder ook al mensen als Adèle, Stromae … winnaars waren.

Meskerem Mees heeft inmiddels twee albums uitgebracht, Julius en Caesar, waarop ze haar mooie, poëtische teksten combineert met al even dromerige muziek. Het afgelopen jaar stond ook in het teken van muziek, maar dan als danseres.

Meskerem werkte en danste mee met Rosas, het dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker, ze speelde voor het eerst in een film en … ze schildert ook.

 

Filosoferen op zondag.

 

Hoe kijkt muzikante Meskerem Mees naar het leven en welke lessen haalt ze daaruit?

Dit zijn de inzichten:

  • Iedereen kan zingen. 
  • Kunst is een antigif voor het leven. 
  • Een individu kan slechts bestaan in de nabijheid van de ander. 
  • Mijn realiteit is niet dezelfde, maar ligt ook niet dichter bij “de waarheid” als jouw realiteit. 
  • Ieder mens is een wandelende contradictie, een ademende paradox. 
  • Magie bestaat niet. 
  • Een hoog EQ wordt in deze maatschappij minder naar waarde geschat dan een hoog IQ. 

Het zijn altijd de extremen die het goed doen op sociale media. En dan creëer je ook een beeld van oké. Ik kan maar twee opinies hebben. Ofwel ben ik voor ofwel ben ik tegen, want er is niks anders. Er is geen ruimte voor nuance, en dat gaat daar een beetje over, want er is geen juist antwoord op hoe dat je een leven moet leven en dat van u is dus ook niet meer juist dan dat van iemand anders, dus probeer vooral daarnaar te leven. Dat je altijd als je een interactie heb met een ander persoon, rekening houdt met het feit dat die niet uw ervaringen heeft gehad en dat je er ook niet mocht verwachten van iemand anders en dat die ook hetzelfde gaat doen bij u.

Het leven is lastig, punt. Ik heb dat dan toch wel leren aanvaarden of zo ergens. En om dat een plaats te geven en om daarmee om te kunnen gaan, maken mensen dingen. En omdat daar geen ruimte voor is in het alledaagse leven. Er is gewoon niet altijd plaats voor existentiële conversaties en gesprek en gedachten of mensen. En dan zoek je naar een manier waarop dat dat er toch kan insijpelen en dat is kunst voor mij.

Ik ben zo rationeel als mens. Ik benader alles van een analytische hoek en ik ben altijd heel analytisch over alles. Ook over mijn emoties wat soms niet echt per se ten goede is en ik kan ook soms heel hard emoties indrukken of opsparen. En dan weet je dat ook?  Ja ja, ik weet dat heel goed. Als ik dat aan het doen ben, maar tegelijkertijd ben ik zo een hopeloze romanticus en zo emotioneel als mens. Maar het is wel aan iedereen, denk ik … individueel om in lijn te komen met zichzelf en je moet er ook wel voor werken en dat zijn niet dingen die zomaar uit de lucht komen vallen.

En ik kan soms een beetje opgaan in mijn eigen hoofd. En dan vergeten dat dat er een hele wereld bestaat waartegenover ik ook verplichtingen heb. Ja, ik ben heel goed in alleen zijn en soms denk ik dat ik daar een beetje te goed in ben. Maar dan kom ik toch altijd tot de conclusie van je hebt andere mensen nodig. Sociaal contact is echt essentieel. Om een gelukkige mens te zijn, maar ook om een volledige mens te zijn. Er zijn zo drie soorten versies van jezelf. Hoe dat je uzelf ziet, hoe dat de rest van de wereld je ziet en hoe dat je je werkelijk gedraagt.

Ik kan soms gewoon dagen hebben van: Het is me allemaal teveel. Maar aan de andere kant doe ik superveel dingen tegelijk. Schrijf je, schilder je … Schrijf ik en schilder ik en dat is dus ook een contradictie. Ik denk van ja ik wil echt alleen zijn en ik ben toch het gelukkigst als ik met rust gelaten word door anderen. Maar ik heb ook anderen nodig en heel vaak nood aan een gesprek en een gevoel van verbinding of zo … dus. En dat is zoveel. Ja, ik wil allang naar Brussel verhuizen en ik wil dan alleen echt in een stad wonen. Niet te dicht bij Gent, niet te dicht bij mijn ouders, maar ik heb wel het platteland en frisse lucht nodig of zo en het is zo. Alles is zo een contradictie. En de ene dag denk je van ik voel mij nu echt zo en de andere dag zo. Als je echt gaat inzoomen kom je bijna altijd tot de conclusie dat iedereen tussen alle twee zweeft. En dan vond ik toch ja, een inzicht dat tot mij is gekomen. Je kan dan nog zo veel nadenken als je wilt, je gaat toch nooit een antwoord, een duidelijk antwoord vinden?

 

 

Foto’s © Joke Goovaerts

‘De inzichten’ werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: moraal- en techniekfilosofe Katleen Gabriels, criminoloog Christophe Busch, chef-kok Seppe Nobels, bio-ingenieur Valerie Trouet, fotografe Lieve Blancquaert, acteur en regisseur Johan Heldenbergh, documentairemaakster Karine Claassen, stand-upcomedian William Boeva, mensenrechtenactivist, kunstenaar en schrijver Fleur Pierets, acteur Frank Focketyn, actrice Maaike Cafmeyer, actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.

Lees meer over ‘De inzichten’ of bekijk enkele quotes op de playlist

WIJZIG: Lees het persbericht