fbpx
deMens.nu

Op 10 jaar tijd zien we een stijging van 37,49% meer lentefeesten en feesten vrijzinnige jeugd in groepsverband

Voor deze ‘groeifeesten’ bij de overgang naar een nieuwe levensfase telden we in 2014 in groepsverband 8067 feestelingen, in 2024 zijn er 11091 deelnemers.

Deze cijfers komen van de groepsfeesten die georganiseerd worden door de huizenvandeMens en de feestcomités van het Humanistisch Verbond en Hujo. Daarnaast zijn er ook heel wat individuele feesten (georganiseerd door ouders en soms begeleid door een consulent) of kleinere groepsfeesten (met ouders, familie en/of leerkrachten zedenleer) waar we geen cijfers van hebben.

Een mogelijke verklaring van die stijging: het toenemend belang van het vieren van overgangsmomenten in het leven en van initiatieven ter inspiratie zoals websites lentefeest.be en groeitocht.be, de brochure “Groeifeest voor doe-het-zelvers”“en de Facebook groep “Groeifeest voor doe-het-zelvers“.

Het Lentefeest (LF) viert de overgang van de kleuterschool naar de lagere school, rond de leeftijd van 6 jaar. Talenten, toekomstdromen, waarden of vaardigheden die het kind geleerd heeft – zij komen die dag in de kijker te staan. Tijdens een Feest Vrijzinnige Jeugd (FVJ) vieren we de overgang van lagere school naar middelbaar rond de leeftijd van 12 jaar. Soms wordt dit ook het ‘groot lentefeest’ genoemd. Het is fijn om dan stil te zijn bij de groei die de jongeren gemaakt hebben bv. aan de hand van foto’s, 1 van elk jaar. Ze zijn geen kinderen meer maar ook nog geen volwassenen. Het is een afscheid van de kindertijd en een verwelkoming van de jongvolwassenheid.

Elk kind kan een vrijzinnig groeifeest krijgen, ook kinderen op een katholieke school kunnen buiten de schooluren deelnemen. De vrijzinnig humanistische consulenten van de huizenvandeMens begeleiden ouders bij hun vraag hoe dit  feest te organiseren. Ze proberen individuele aanvragen zoveel mogelijk te groeperen, om het groepskarakter van de feesten te behouden.

Lees het volledige persbericht

Beluister het interview op Radio 1 met Patricia Van de Velde, woordvoerder deMens.nu