fbpx
deMens.nu

Nigeria: Hof van Beroep verlaagt straf van Mubarak Bala

Op 28 april 2020 werd Mubarak Bala, voorzitter van the Humanist Association of Nigeria, gearresteerd voor het plaatsen van een “blasfemische” Facebookpost. Na zijn arrestatie heerste internationale bezorgdheid dat de doodstraf zou kunnen volgen. Uiteindelijk werd hij veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf na een oneerlijk proces.

Het Hof van Beroep in Kano heeft in mei 2024 de gevangenisstraf teruggebracht naar vijf jaar. In de praktijk betekent dit dat Mubarak Bala binnen een jaar vrij zou komen. Beroep is evenwel nog mogelijk.

Humanists International is van mening dat Mubarak Bala het doelwit is vanwege de vreedzame uitoefening van zijn recht op vrijheid van meningsuiting, godsdienst of overtuiging. Hoewel de organisatie de strafvermindering van Bala verwelkomt, herhaalt zij haar overtuiging dat hij in eerste instantie nooit veroordeeld had mogen worden, en dringt zij er bij de staats- en federale autoriteiten op aan om hun verouderde blasfemiewetten in te trekken.

Lees het bericht van Humanists International