fbpx
deMens.nu

Hoe vrij denk jij? – Resultaten en winnaars

Door 10 vragen in te vullen op www.hoevrijdenkjij.be kunnen mensen ontdekken hoe vrij ze denken. Vrijdenkers vertrouwen op feiten en wetenschap. De kritische blik gaat steeds gepaard met een diep respect voor de medemens en leefomgeving.

Acteurs Martine Jonckheere en Ivan Pecnik vulden als proefkonijnen de test in.

Martine Jonckheere: “Zeker met ouder worden ga je nog meer iets als een evidentie beschouwen. Je moet altijd kunnen resetten en voor uzelf denken van ‘sta toch eens wat meer stil bij de zaken die rond u gebeuren’. En durven uw mening veranderen.”

Ivan Pecnik: “Dit soort testen, dit soort momentopnames, dwingen je om na te denken: hoe hard ben ik in beweging, in welke richting zijn we aan het bewegen?”

Deze test werd ontwikkeld door deMens.nu, de koepelvereniging van Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Met dit initiatief wil men mensen doen nadenken over thema’s die vrijzinnig humanisten nauw aan het hart liggen.

Binnen de campagne werden er ook verschillende evenementen georganiseerd en zijn er brochures die informeren over fake news, polarisatie en democratie. Om de test educatief in te zetten werd er een lesmap ontwikkeld (te raadplegen via www.nczedenleer.be).

 

Twijfel en discussie

Ondertussen hebben al meer dan 23500 mensen de test ingevuld.

Ongeveer de helft van de deelnemers kunnen zichzelf ‘vrijdenker’ noemen. 17% haalde de maximale score.
De stellingen ‘Je mag altijd zeggen wat je wil, waar en wanneer je dat wil’, ‘Er zijn meer dan twee genders’ en ‘De grootste partij, ook al is ze extreem, moet altijd in de regering zitten’ riepen het meeste twijfel en discussie op.

Tot 1 mei 2024 konden deelnemers kans maken op een mooie prijs. Zo ontvingen 20 mensen Kinepolis duotickets. De hoofdprijs, twee combitickets voor Pukkelpop, ging naar Baue uit Gent:

Volgens de test ben je een echte vrijdenker, Baue. Wat betekent dit voor jou?
Baue: “Voor mij betekent een vrijdenker zijn vooral dat je niet zomaar blindelings meegaat in de grote verhalen die de ronde doen in de media. Ik vind het ook belangrijk dat je altijd je eigen standpunt hebt en dit durft af te toetsen met anderen en bij te schaven waar nodig. Altijd kritisch blijven, maar ook geen tunnelvisie voor jezelf creëren.”

Ben je blij om naar Pukkelpop te gaan? Naar welke artiesten kijk je uit?
Baue: “Ik ben zeker blij om naar Pukkelpop te gaan ! Het is een van de eerste festivals die waar ik ooit naartoe ben gegaan dus het is wel leuk dat ik er nu op deze manier opnieuw bij kan zijn. Fat Dog, Dizzee Rascal en Crystal Fighters staan al zeker op het lijstje met artiesten die ik wil zien. Daarnaast zijn er er ook een heleboel die ik nog niet ken dus ik kijk er naar uit om muzikale horizonten te verbreden.”

Benieuwd of jij een vrijdenker bent?

Doe de test