fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij huisvandeMens Vilvoorde

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg13 nr3. Meer verhalen van vrijwilligers hier.

Gerda Cuypers en Babeth van Son zijn als vrijwilliger actief bij Yarnbombing Vilvoorde. Die groep creatievelingen haakt kleurrijke kunstwerken om buiten in de stad op te hangen. Met hun tijdelijke installaties vroegen de ‘wildbreiers’ in het verleden al om steun voor de zorgsector, momenteel stellen ze in een nieuw project mensenrechten centraal.

Lisa Van der Meulen

Vrijwilliger Gerda Cuypers

Gerda Cuypers © Isabelle Pateer

Hoe ben je ertoe gekomen om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Yarnbombing Vilvoorde?

Gerda Cuypers: Ik wilde gewoon een doel hebben. Ik zat diep in de put en ik moest iets doen om mijn zinnen te verzetten. Er komt al jaren een medewerkster van het huisvandeMens bij mij over de vloer. Zij vertelde me over Yarnbombing Vilvoorde, een initiatief dat met de steun van het huisvandeMens wordt georganiseerd.

Ze wist dat ik graag haak en daarom stelde ze mij voor om daaraan mee te werken. Een andere medewerkster die bij Yarnbombing Vilvoorde actief is, heeft mij gecontacteerd en zo ben ik er vanzelf in gerold.

De overige vrijwilligers van het project heb ik nog niet ontmoet, want met mijn rolstoel kan ik het huisvandeMens niet binnen. Maar we hebben een oplossing. Binnenkort komen ze bij mij in de garage haken.

Dat vind ik fijn. Zo kan ik ook eens nieuwe mensen leren kennen in een andere context dan de vrijwilligers die bij mij thuis komen om mij te helpen. Dit is een vrijetijdsbesteding, dan praten we ook over andere zaken.

 

Wat houdt het project ‘Mensenrechten op de Markt’ precies in? En welk moment ervan is je het meest bijgebleven?

Gerda: Met ‘Mensenrechten op de Markt’ werden de twaalf pilaren van de luifel op de Grote Markt van Vilvoorde bekleed met gehaakte kunstwerkjes, geïnspireerd op mensenrechten. Toen we de doeken hadden opgehangen en ik het geheel zag, was ik onder de indruk. Ik had de figuren die ik heb gemaakt, zoals zonnebloemen, tenten, rolstoelen, bootjes en vliegtuigen, wel apart gezien, maar ik kon mij die niet als een geheel voorstellen. Dus toen alles af was, was ik verrast door het resultaat.

Mensen kwamen ons zeggen dat ze het goed vonden of dat het leuk gedaan was. Dat betekende veel voor ons. Dat je met zo’n installatie aandacht voor mensenrechten kan teweegbrengen, daar mogen we allemaal fier op zijn. Dat is een opkikker, daarom wil ik zeker blijven meehelpen. Ik ben blij dat ik erbij was.

 

Wat wil je met je vrijwilligerswerk bereiken?

Gerda: Vrijwilligerswerk geeft mij gewoonweg voldoening. Ik hoef niets meer te bereiken, ik heb alles wat ik wil. Als ik kan meehelpen, is het goed voor mij. Ik zie dat als een leuk verzetje, meer moet dat niet zijn. Wie had ooit gedacht dat ik aan een dergelijk project zou deelnemen?

Vijftien jaar geleden dacht ik dat ik niet lang meer zou leven. Maar opgeven staat niet in mijn woordenboek. Zolang ik mijn handen kan gebruiken, is het goed. Mutsen en sjaals breien is ook een tijdverdrijf, maar meewerken aan ‘Mensenrechten op de Markt’, dat had ik nooit durven dromen.

 

Vrijwilliger Babeth van Son

Babeth van Son © Isabelle Pateer

Wat trekt jou aan om bij Yarnbombing Vilvoorde vrijwilligerswerk te doen?

Babeth van Son: Aan de ene kant is er het speelse aspect. Je helpt de stad versieren, je verrast mensen op een aangename manier. Voorbijgangers kijken daar echt van op en glimlachen. Blijkbaar is het niet meer vanzelfsprekend om iets voor anderen te doen, terwijl ik dat net heel leuk vind.

Aan de andere kant werk ik graag met mijn handen. We komen bijna wekelijks bijeen en dan zijn we een paar uur samen aan het haken en het kletsen. We geven elkaar ideeën en tips, we helpen elkaar. Samen gezellig handwerken, samen prettige dingen doen.

 

Hoe zou je andere mensen over de streep trekken om ook vrijwilligerswerk bij het huisvandeMens op te nemen?

Babeth: Vrijwilligerswerk is een manier om jezelf te ontwikkelen, want je treedt buiten je comfortzone. Je komt in contact met mensen met wie je in andere omstandigheden nooit in aanraking zou komen. Er zijn verschillende vrijwilligersorganisaties actief in Vilvoorde en een aantal ervan probeer ik af en toe te helpen.

Het gaat om kleine dingen die je doet, maar als iedereen dat zou doen, dan wordt de wereld wel een betere plaats. Dat is gewoon zo. Kurt Vonnegut, een Amerikaanse schrijver en schilder, vroeg zich wel eens af: “Waarom bestaan wij, waarom zijn wij hier op deze wereld?” Een van zijn zonen, die arts is, zou hebben geantwoord: “Om elkaar erdoor te helpen.” En dat is volgens mij de essentie van het leven.

 

Wat hoop je te bereiken met ‘Mensenrechten op de Markt’?

Babeth: In eerste instantie willen wij de mensen iets moois tonen. In de tweede plaats proberen we hen te laten nadenken over bepaalde onderwerpen, over hoe zij zouden willen dat de wereld eruitziet. Op het vlak van mensenrechten, klimaat of zorg bijvoorbeeld. Zou jij niet willen dat het beter gaat? En hoe zou jij dat dan willen helpen verwezenlijken?

Soms helpt het om zich bewust te zijn van een probleem en er met anderen over te praten. Die gaan het op hun beurt misschien bij nog anderen aankaarten en zo kan het bij iemand terechtkomen die er wel iets aan kan veranderen. Het is die zelfreflectie die we proberen uit te lokken.

We merken ook dat kinderen opgetogen reageren op onze projecten en vragen aan hun ouders beginnen te stellen. Wat is dat? Waarom hangt dat daar? Of we zien scholieren die halt houden en meteen de QR-code scannen. En dan beginnen ze over de thema’s van de installatie te praten. Dat is de bedoeling, dat is wat we graag willen bereiken.

 

Vrijwilliger worden bij een huisvandeMens?

De keuzemogelijkheden voor vrijwilligerswerk binnen deMens.nu zijn groot. Of je jong bent of al wat ouder, veel tijd hebt of maar een paar uurtjes, of je plechtigheden wil verzorgen of administratief talent hebt … je helpende handen zijn steeds welkom.

Als vrijwilliger word je deskundig gecoacht en krijg je heel wat vormingsmogelijkheden.

Voor meer informatie kan je terecht in een huisvandeMens in je buurt. Of neem hier een kijkje. Je kan ook mailen naar info@deMens.nu of intekenen via deze link.

Meer informatie over Yarnbombing Vilvoorde vind je op Facebook. Over het project ‘Mensenrechten op de Markt’ kom je hier meer te weten. Neem ook een kijkje bij Vrijzinnig Brabant.

Foto bovenaan © Vrijzinnig Brabant