fbpx
deMens.nu

Een bank vooruit

Leerkrachten niet-confessionele zedenleer over hun vak

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg13 nr3. Meer verhalen van leerkrachten hier.

Naam: Nele Vranckx

Aantal jaren voor de klas: 2 jaar

Scholen: Hoedjes van Papier en Fort Uniek

Studierichting: lager onderwijs

Jaren: 1ste tot en met 6de leerjaar

 

Kan het thema sport een rol spelen in de lessen niet-confessionele zedenleer?

 

Sport kan zeker een rol spelen in de lessen zedenleer. Afhankelijk van de insteek die je gebruikt, kan je sport onder verschillende themavelden terugvinden. En in feite zijn er zoveel invalshoeken mogelijk dat je sport bij alle thema’s kan onderbrengen.

Vertrek je bijvoorbeeld vanuit de kinderjaren of heb je het over jongerencultuur, dan kan sport iets over je vertellen. Identificeer je jezelf met wat je doet en met de sport die je beoefent? Voel je je goed als je bij een groep hoort? Je kan de leerlingen ook met verschillende sporten in de wereld laten kennismaken. Hoe worden die beleefd en wat zijn culturele gewoonten? Het recht op spel laat je toe het over kinderrechten te hebben, maar evengoed brengt vrije tijd je bij economie. En ga zo maar door …

Zo wilden twee leerlingen hun passie voor hun favoriete voetbalclub in de klas naar voren brengen. We braken het thema open. Is dat iets wat vrouwen ook goed kunnen? Wat met de loonkloof? Is het wel eerlijk hoeveel voetballers verdienen in vergelijking met andere beroepen? Heeft iedereen het recht om een sport te beoefenen? Is er altijd een winnaar en een verliezer?

Sport of beweging kan je ook letterlijk in de les aanwenden. Dan denk ik al snel aan de energizers die ik toepas halverwege de les of wanneer de aandacht dreigt weg te glijden en iedereen wat zuurstof kan gebruiken. Afhankelijk van het jaar waarin ik sta, worden liedjes, spelletjes, enkele toertjes lopen of korte krachtoefeningen ingezet.

Bij het thema identiteit schakel ik sport in om de leerlingen zich bewust te laten worden van hun lichaam. Dan komen ademhaling en yoga aan bod. Ik heb het geluk in een school dicht bij een park te werken. Ik neem de leerlingen dan mee en laat ze er lichaamsbewuste oefeningen doen, zowel individueel als in kleine groepjes. Dat is een mooie aanleiding om gevoelens te benoemen, fantasie te prikkelen of rond groepsdynamica te werken. Wat doet zoiets met mij en wat met jou? Hoe kunnen we het samen aanpakken? Wat heb je nodig om vertrouwen te hebben, zodat je je kan overgeven? Voor de leerlingen voelt het soms wat vreemd aan en sommigen moeten echt een drempel over om daarin mee te gaan. Op lange termijn helpt het hen om met stress om te gaan.

Ook de les drama die ik onlangs gaf, was een en al beweging. Vanuit het thema genderidentiteit – met dank aan Studio Globo, een educatieve ngo – deden we rollenspelen, waarbij de leerlingen eerst individueel opdrachten kregen om zich te uiten. Is iets typisch mannelijk of eerder vrouwelijk? Of maakt dat toch niet uit? Gaandeweg speelden ze situaties na waarbij beweging en woord de toon aangaven rond genderidentiteit. Ze vonden het heerlijk en vroegen naar meer. Ik weet wat me te doen staat.

 

Foto bovenaan © Shutterstock.com