fbpx
deMens.nu

De inzichten

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg13 nr2. Hier meer ‘Achter de schermen’ en ‘De inzichten‘.

In het voorjaar van 2024 zijn er nieuwe afleveringen van De inzichten te zien op VRT 1 en VRT MAX. De opnamen ervan in de Gentse Boekentoren zijn inmiddels afgerond. Filosoferen op zondag met presentator Nic Balthazar en drie nieuwe gasten.

Joke Goovaerts

De inzichten op VRT 1 is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten. Het programma werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

Boeiende mensen die filosoferen over het leven, met Nic Balthazar als presentator en luisterend oor. Inzichten over mensenrechten, oorlog, poëzie, virtuele wereld, jongeren, geluk, transhumanisme, sociale media, de kleine dingen des levens en zoveel meer.

In januari 2024 vonden nieuwe opnamen plaats met als gasten criminoloog Christophe Busch, moraal- en techniekfilosofe Katleen Gabriels en muzikante Meskerem Mees. De aflevering met Christophe Busch werd op zondag 18 februari uitgezonden. Op zondag 14 april volgt de uitzending met Katleen Gabriels en op zondag 28 april die met Meskerem Mees, telkens in de voormiddag op VRT 1.

Alle vorige afleveringen van De inzichten zijn online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast. (lees verder onder de foto’s)

 

Meskerem Mees
Katleen Gabriels en Nic Balthazar
Christophe Busch en Nic Balthazar

 

Gasten tot nu toe waren: chef-kok Seppe Nobels, bio-ingenieur Valerie Trouet, fotografe Lieve Blancquaert, acteur en regisseur Johan Heldenbergh, documentairemaakster Karine Claassen, stand-upcomedian William Boeva, mensenrechtenactivist, kunstenaar en schrijver Fleur Pierets, acteur Frank Focketyn, actrice Maaike Cafmeyer, actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

 

Sfeerbeelden tijdens de opnamen van De inzichten

 

Foto’s © Joke Goovaerts