fbpx
deMens.nu

Araya

Een beeldroman door Christina De Witte

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg13 nr2. Lees hier meer recensies.

Hilde Vandervelde

Illustrator, cartoonist en schrijver Christina De Witte, ook bekend als Chrostin, de cartoonversie van zichzelf, heeft nu na tal van eerdere publicaties haar eerste beeldroman uitgebracht. Araya is een modern coming-of-ageverhaal.

Na de dood van haar vader ziet de twintigjarige Araya, het hoofpersonage en niet toevallig de tweede – Thaise – naam van Christina, geen andere optie dan bij haar moeder in Thailand te gaan wonen. In een land dat haar compleet vreemd is, waarvan ze de taal niet spreekt en waar ze geen vrienden heeft, gaat Araya op zoek naar zichzelf.

In deze graphic novel snijdt Christina De Witte tal van thema’s aan die nauw bij haar eigen leefwereld en ervaringen aansluiten, onder meer opgroeien met of tussen twee culturen, een complexe moeder-dochterrelatie, vriendschap, liefde en seksuele identiteit. Het verhaal zelf is echter verzonnen, de beeldroman is autofictie, zo zegt Christina daarover.

De mooie, sobere zwart-wittekeningen zuigen je mee in het verhaal en in de evolutie die Araya doormaakt. Gaande van het ontdekken en begrijpen tot het aanvaarden en vooral omarmen van de twee identiteiten die haar maken tot wie ze is. Meer Chrostin vind je op Instagram.

 

Araya
Christina De Witte
Pelckmans, 2023
ISBN 9789463832731