fbpx
deMens.nu

Niet-gelovigen riskeren nog steeds doodstraf in dertien landen

Opgelet! Dit is een gearchiveerd bericht. Het is mogelijk dat er belangrijke afbeeldingen, links en/of video’s ontbreken.

Naar aanleiding van de internationale dag van de mensenrechten, geeft de International Humanist and Ethical Union (IHEU) aanstaande woensdag 10 december het Freedom of Thought Report 2014 uit. Hieruit blijkt dat niet-gelovigen nog steeds dedoodstraf riskeren in dertien landen. Woensdag 10 december is de internationale dag van de mensenrechten, maar met deze rechten is het vaak nog pover gesteld. Dat blijkt uit het tweede Freedom of Thought-rapport van de internationale koepel van humanisten, dat de houding onderzoekt van alle overheden ter wereld tegenover atheïsten, niet-religieuzen en humanisten. Doodstraf In de Noord-Afrikaanse landen Mauritanië, Nigeria, Somalië en Soedan staat op geloofsverzaking de doodstraf. Ook in Saudi-Arabië, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten, Iran, Qatar, Afghanistan, Pakistan, de Malediven en Maleisië wacht geloofsafvalligen hetzelfde lot. Wie zich schuldig maakt aan blasfemie of godslastering riskeert in deze landen eveneens de doodstraf of opsluiting. Ook Turkije, Kazachstan en Egypte vervolgden dit jaar schrijvers voor blasfemie en in de Verenigde Staten Amerika kan wie zich openlijk atheïst noemt carrièrekansen mislopen. Aantal ongelovigen groeit Tegelijk groeit de groep die religieus ongebonden is gestaag. Met iets meer dan 16 procent vormen zij de op twee na grootste levensbeschouwelijke stroming, na het christendom en de islam, en net voor het hindoeïsme. Op veel plaatsen in Europa zijn ongelovigen zelfs in de meerderheid. VN versus mensenrechten Uit het rapport blijkt dat ook het recht op niet geloven onder druk staat binnen de Verenigde Naties. Jarenlang hebben Rusland en vele islamitische en Afrikaanse staten ervoor gestreden dat de belediging van religie aan banden werd gelegd. Dankzij stevige tegendruk van westerse landen en (humanistische) ngo?s zijn deze pogingen een halt toegeroepen. Maar Rusland eist nu, daarin gesteund door conservatieve christelijke en islamitische landen, de bescherming van culturele tradities en het gezin. Achter deze termen gaat echter opnieuw een herinterpretatie van fundamentele mensenrechten schuil. Een tegenbeweging wordt geblokkeerd door Pakistan en Saudi-Arabië, leden van de VN-mensenrechtenraad. Ook Bangladesh, Nigeria en Qatar vervoegen deze raad volgend jaar. Religieuze diversiteit De internationale vrijzinnig humanistische gemeenschap wil eensgezind de publieke en politieke aandacht vestigen op deze mensenrechtenschendingen. ?Wij verdedigen het recht om niet te geloven en houden een sterk pleidooi voor religieuze diversiteit?, benadrukt Sonja Eggerickx, voorzitter van IHEU. ?De strijd voor wereldse waarden is geen strijd tussen religie en atheïsme, maar tussen dwang en individuele vrijheid.? Sonja Eggerickx, voorzitter International Humanist and Ethical Union Sylvain Peeters, voorzitter deMens.nu (koepel vrijzinnig humanistische organisaties in Vlaanderen en Brussel) Henri Bartholomeeusen, voorzitter Centre d’Action Laïque Andrew Copson, voorzitter British Humanist Association Rebecca Hale, voorzitter American Humanist Association Tom Hedalen, voorzitter Norwegian Humanist Association Ian Scott, voorzitter Humanist Society Scotland Boris van der Ham, voorzitter Nederlands Humanistisch Verbond Download het rapport hier. Naar aanleiding van de internationale dag van de mensenrechten, geeft de International Humanist and Ethical Union (IHEU) aanstaande woensdag 10 december het Freedom of Thought Report 2014 uit. Hieruit blijkt dat niet-gelovigen nog steeds dedoodstraf riskeren in dertien landen. Woensdag 10 december is de internationale dag van de mensenrechten, maar met deze rechten is het vaak nog pover gesteld. Dat blijkt uit het tweede Freedom of Thought-rapport van de internationale koepel van humanisten, dat de houding onderzoekt van alle overheden ter wereld tegenover atheïsten, niet-religieuzen en humanisten. Doodstraf In de Noord-Afrikaanse landen Mauritanië, Nigeria, Somalië en Soedan staat op geloofsverzaking de doodstraf. Ook in Saudi-Arabië, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten, Iran, Qatar, Afghanistan, Pakistan, de Malediven en Maleisië wacht geloofsafvalligen hetzelfde lot. Wie zich schuldig maakt aan blasfemie of godslastering riskeert in deze landen eveneens de doodstraf of opsluiting. Ook Turkije, Kazachstan en Egypte vervolgden dit jaar schrijvers voor blasfemie en in de Verenigde Staten Amerika kan wie zich openlijk atheïst noemt carrièrekansen mislopen. Aantal ongelovigen groeit Tegelijk groeit de groep die religieus ongebonden is gestaag. Met iets meer dan 16 procent vormen zij de op twee na grootste levensbeschouwelijke stroming, na het christendom en de islam, en net voor het hindoeïsme. Op veel plaatsen in Europa zijn ongelovigen zelfs in de meerderheid. VN versus mensenrechten Uit het rapport blijkt dat ook het recht op niet geloven onder druk staat binnen de Verenigde Naties. Jarenlang hebben Rusland en vele islamitische en Afrikaanse staten ervoor gestreden dat de belediging van religie aan banden werd gelegd. Dankzij stevige tegendruk van westerse landen en (humanistische) ngo?s zijn deze pogingen een halt toegeroepen. Maar Rusland eist nu, daarin gesteund door conservatieve christelijke en islamitische landen, de bescherming van culturele tradities en het gezin. Achter deze termen gaat echter opnieuw een herinterpretatie van fundamentele mensenrechten schuil. Een tegenbeweging wordt geblokkeerd door Pakistan en Saudi-Arabië, leden van de VN-mensenrechtenraad. Ook Bangladesh, Nigeria en Qatar vervoegen deze raad volgend jaar. Religieuze diversiteit De internationale vrijzinnig humanistische gemeenschap wil eensgezind de publieke en politieke aandacht vestigen op deze mensenrechtenschendingen. ?Wij verdedigen het recht om niet te geloven en houden een sterk pleidooi voor religieuze diversiteit?, benadrukt Sonja Eggerickx, voorzitter van IHEU. ?De strijd voor wereldse waarden is geen strijd tussen religie en atheïsme, maar tussen dwang en individuele vrijheid.? Sonja Eggerickx, voorzitter International Humanist and Ethical UnionSylvain Peeters, voorzitter deMens.nu (koepel vrijzinnig humanistische organisaties in Vlaanderen en Brussel)Henri Bartholomeeusen, voorzitter Centre d’Action LaïqueAndrew Copson, voorzitter British Humanist AssociationRebecca Hale, voorzitter American Humanist AssociationTom Hedalen, voorzitter Norwegian Humanist AssociationIan Scott, voorzitter Humanist Society ScotlandBoris van der Ham, voorzitter Nederlands Humanistisch Verbond Download het rapport hier.