fbpx
deMens.nu

Atheïsten bestempelen als immoreel, dat is pas immoreel

Opgelet! Dit is een gearchiveerd bericht. Het is mogelijk dat er belangrijke afbeeldingen, links en/of video’s ontbreken.

Betreft: Zijn atheïsten immoreel? ? artikel verschenen in De Standaard (11/08/2017) Op 11 augustus verscheen er in de marge van de krant De Standaard een kort artikel over een onderzoek waarbij de journalist in kwestie concludeert dat ?zelfs atheïsten aannemen dat immorele mensen waarschijnlijk wel atheïsten zullen zijn?. De titel en de conclusie lijken op het eerste gezicht duidelijk: atheïsten hebben geen moraal. Deze eenzijdige berichtgeving geeft een verkeerde interpretatie van het onderzoek dat gebeurd is en plaatst de niet-gelovige in een duister hoekje. Het oorspronkelijke onderzoek waarop het artikel is gebaseerd legt in feite pijnlijk bloot dat er sterke vooroordelen bestaan tegenover het atheïsme en er zelfs een aversie voor bestaat. Zo sterk dat zelfs atheïsten het antwoord geven dat sociaal gewenst wordt. Deze aversie was de aanleiding waarom het onderzoek werd uitgevoerd, door Will Gervais, schrijver en evolutionair psycholoog. Eeuwenlang zorgden religieuzen ervoor dat moraal en religie een exclusief samen horend gegeven waren. Dat de journalist net deze vooroordelen lijkt te bevestigen en voor waar aanneemt is bijzonder jammer. Voor alle duidelijkheid: morele waarden zijn universele waarden, die zonder religieuze basis bestaan. Dus ook voor de atheïst. Een eerder onderzoek uit 2015 (Uit Current Biology, The Negative Association between Religiousness and Children?s Altruism across the World*) toont aan dat religieus opgevoede kinderen net een zeer beperkte ethische moraal hebben in tegenstelling tot atheïstisch opgevoede kinderen. Het tegenovergestelde van wat het artikel in De Standaard probeert te vertellen. Een ander onderzoek dat Scientific American publiceerde, toonde aan dat er in Scandinavische landen als Noorwegen en Zweden, een rechtstreeks verband bestaat tussen hun sterke sociale en economische zekerheid en de zeer geringe populariteit van religie. Omgekeerd zou politieke onzekerheid het geloof doen stijgen. Ten slotte kan het diepe wantrouwen tegenover atheïsme mogelijk voor een vertekend beeld zorgen bij het afnemen van polls. ?Zeker in de Verenigde Staten bestaat er een groot stigma over het niet geloven in een god,? volgens Will Gervais. ?Ik kan me voorstellen dat als een Amerikaans burger via een bevraging door een onbekende aan de andere kant van de telefoon gevraagd wordt of hij/zij atheïst is, deze er niet voor zal durven uitkomen. Atheïsten komen daarom in dergelijke onderzoeken weinig aan bod.? Dat is pas immoreel. Informatie voor de pers deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel en maakt deel uit van de interlevensbeschouwelijke dialoog op diverse echelons. Voor meer informatie en reacties: Voorzitter en woordvoerder: Sylvain Peeters, Tel 0475 42 84 66 – voorzitter@demens.nu Referenties: * Atheïstische kinderen altruïstisch http://www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(15)01167-7.pdf **Scientific American https://www.scientificamerican.com/article/in-atheists-we-distrust/ Betreft: Zijn atheïsten immoreel? ? artikel verschenen in De Standaard (11/08/2017) Op 11 augustus verscheen er in de marge van de krant De Standaard een kort artikel over een onderzoek waarbij de journalist in kwestie concludeert dat ?zelfs atheïsten aannemen dat immorele mensen waarschijnlijk wel atheïsten zullen zijn?. De titel en de conclusie lijken op het eerste gezicht duidelijk: atheïsten hebben geen moraal. Deze eenzijdige berichtgeving geeft een verkeerde interpretatie van het onderzoek dat gebeurd is en plaatst de niet-gelovige in een duister hoekje. Het oorspronkelijke onderzoek waarop het artikel is gebaseerd legt in feite pijnlijk bloot dat er sterke vooroordelen bestaan tegenover het atheïsme en er zelfs een aversie voor bestaat. Zo sterk dat zelfs atheïsten het antwoord geven dat sociaal gewenst wordt. Deze aversie was de aanleiding waarom het onderzoek werd uitgevoerd, door Will Gervais, schrijver en evolutionair psycholoog. Eeuwenlang zorgden religieuzen ervoor dat moraal en religie een exclusief samen horend gegeven waren. Dat de journalist net deze vooroordelen lijkt te bevestigen en voor waar aanneemt is bijzonder jammer. Voor alle duidelijkheid: morele waarden zijn universele waarden, die zonder religieuze basis bestaan. Dus ook voor de atheïst. Een eerder onderzoek uit 2015 (Uit Current Biology, The Negative Association between Religiousness and Children?s Altruism across the World*) toont aan dat religieus opgevoede kinderen net een zeer beperkte ethische moraal hebben in tegenstelling tot atheïstisch opgevoede kinderen. Het tegenovergestelde van wat het artikel in De Standaard probeert te vertellen. Een ander onderzoek dat Scientific American publiceerde, toonde aan dat er in Scandinavische landen als Noorwegen en Zweden, een rechtstreeks verband bestaat tussen hun sterke sociale en economische zekerheid en de zeer geringe populariteit van religie. Omgekeerd zou politieke onzekerheid het geloof doen stijgen. Ten slotte kan het diepe wantrouwen tegenover atheïsme mogelijk voor een vertekend beeld zorgen bij het afnemen van polls. ?Zeker in de Verenigde Staten bestaat er een groot stigma over het niet geloven in een god,? volgens Will Gervais. ?Ik kan me voorstellen dat als een Amerikaans burger via een bevraging door een onbekende aan de andere kant van de telefoon gevraagd wordt of hij/zij atheïst is, deze er niet voor zal durven uitkomen. Atheïsten komen daarom in dergelijke onderzoeken weinig aan bod.? Dat is pas immoreel. Informatie voor de pers deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel en maakt deel uit van de interlevensbeschouwelijke dialoog op diverse echelons. Voor meer informatie en reacties:Voorzitter en woordvoerder: Sylvain Peeters, Tel 0475 42 84 66 – voorzitter@demens.nu Referenties:* Atheïstische kinderen altruïstischhttp://www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(15)01167-7.pdf**Scientific Americanhttps://www.scientificamerican.com/article/in-atheists-we-distrust/