fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij huisvandeMens Vilvoorde en huisvandeMens Leuven

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg7 nr1. Lees hier meer verhalen van vrijwilligers.

Jaarlijks doen tal van mensen een beroep op het huisvandeMens voor een vrijzinnig humanistische plechtigheid. Ook Kristel Zenner en Anne Liefsoens schakelden hiervoor een vrijzinnig humanistische consulent in. Dat beviel hen zodanig dat zij ook zélf als vrijwilliger plechtigheden aan de slag gingen. Zij vertellen graag hun verhaal.

Tamara De Laet

Vrijwilliger Kristel Zenner

Je verzorgt afscheidsplechtigheden voor het huisvandeMens Vilvoorde sinds 2016. Waarom stelde jij je kandidaat als vrijwilliger afscheidsplechtigheden?

Kristel Zenner: Bij alle mensen van wie ik zelf al afscheid heb moeten nemen, ontbrak er naar mijn gevoel telkens diepte tijdens de plechtigheid. Het is niet meer van deze tijd dat je niets over iemand te vertellen hebt. Iemand heeft altijd iets betekend. Daarom vroeg ik aan familie en vrienden of ik tijdens de afscheidsplechtigheid iets mocht zeggen om aan die behoefte tegemoet te komen. Op de duur verzorgde ik volledige plechtigheden in mijn kennissenkring. Toen mijn moeder stierf, begeleidde een van de consulenten van het huisvandeMens de afscheidsplechtigheid. De manier waarop zij de plechtigheid bracht en het inhoudelijke aspect van de ceremonie hadden me zo gesterkt dat ik wist: hier moet ik mee verder. Ik heb uiteindelijk de opleiding als vrijwilliger bij deMens.nu gevolgd en zo verzorg ik nu afscheidsplechtigheden voor het huisvandeMens.

 

© Shutterstock.com

 

Wat wil je voor de nabestaanden betekenen?

Kristel: Ik wil een boei zijn waaraan de nabestaanden zich mogen vastklampen. Écht verbinding met hen maken. Ik wil dat zij erop kunnen vertrouwen dat ik op de plechtigheid verwoord wat zij op dat moment niet gezegd krijgen. Daarnaast tracht ik in het gesprek voor de afscheidsplechtigheid ook de ruimte en veiligheid te bieden om het off the record over de overledene te hebben; de dankbaarheid daarvoor voel je. Het maakt me zo gelukkig dat ik voor die mensen iets zinvols kan betekenen. Als juf niet-confessionele zedenleer in de lagere school switch ik zo vaak van het ene uiterste naar het andere, maar dat houdt me net in balans.

 

Sta je er soms bij stil hoe jouw afscheidsplechtigheid er moet uitzien?

Kristel: Absoluut. Mijn afscheidsplechtigheid moet over de ups en downs in mijn leven gaan en over de sporen die ik heb nagelaten. Wat heb ik betekend voor diegenen die overblijven? Daarnaast zijn kinderen ook altijd belangrijk voor mij geweest. Zowel mijn eigen kinderen als mijn (oud-)leerlingen moeten nauw bij de plechtigheid betrokken worden. Tot slot wil ik vrolijke muziek, omdat ik een blij mens ben en dat moet worden benadrukt. Met Goeiemorgen, morgen van Nicole & Hugo, want elke dag is voor mij een goede dag. En wat ze nadien met mij doen, mogen ze zelf kiezen!

 

 

Vrijwilliger Anne Liefsoens

Sinds 2013 begeleid je koppels in en rond het Leuvense naar de perfecte huwelijksplechtigheid. Hoe ben je bij het huisvandeMens Leuven terechtgekomen?

Anne Liefsoens: Mijn echtgenoot is al een aantal jaren actief bij de georganiseerde vrijzinnigheid. Zo kozen wij voor een vrijzinnig humanistische huwelijksplechtigheid. Bij de voorbereidingen ervan met de consulent werd me duidelijk dat het vrijzinnig humanisme écht de zingeving is waaraan ik nood had. Toen bleek dat ze vrijwilligers zochten, ging de bal aan het rollen. De fantastische opleiding die ik hiervoor volgde, was voor mij doorslaggevend om er helemaal voor te gaan. Daarnaast vind ik het ook jammer dat niet iedereen vertrouwd is met het vrijzinnig humanistische gedachtegoed en als vrijwilliger wil ik dat mee verspreiden. Hoewel ik afscheidsplechtigheden buitengewoon interessant vind, kan ik mij hiervoor om praktische redenen niet engageren en dus beperk ik mij tot de begeleiding van vrijzinnig humanistische huwelijksplechtigheden. Maar als een van ‘mijn’ koppels een kindje zou krijgen, zou ik wel heel graag de geboorteplechtigheid verzorgen.

 

© Shutterstock.com

 

Wat wil jij in jouw vrijwilligerswerk betekenen?

Anne: Tijdens de voorbereidende gesprekken wil ik de koppels graag laten stilstaan bij wie ze zijn, waar ze naartoe willen en wat ze voor elkaar betekenen. Ik wil hen doen nadenken over welke waarden en normen voor hen belangrijk zijn en hoe ze die in hun leven en relatie implementeren. Ik wil dus écht in de diepte gaan. Anders heb ik het gevoel dat ze ‘iets missen’ in het hele trouwproces. Natuurlijk kiest elk koppel zelf hoe ver ze hierin gaan. Op de dag zelf tracht ik, samen met de sprekers, altijd de perfectie te benaderen en een persoonlijke, warme, ontroerende en onvergetelijke huwelijksplechtigheid te brengen. Gesteld dat de techniek van de muziek of fotovoorstelling goed zit, want die maakt of kraakt vaak de plechtigheid.

 

Heb je een vast ritueel voor je aan een plechtigheid begint?

Anne: Een plechtigheid verzorgen is zoals verliefd zijn: je moet een kriebel voelen! Voor elke plechtigheid sluit ik me altijd eerst even op in het toilet van de feestzaal en daar herhaal ik wat we tijdens de opleiding hebben geleerd: “Ik kan dit!” Tot slot sta ik er ook op dat ik de laatste ben die het koppel ziet vooraleer we beginnen. Dan zeg ik altijd hetzelfde: “Geniet van wat er nu gaat komen, want het is voorbij voor je het weet.” En dan beginnen we eraan!

 

Vrijwilliger worden bij een huisvandeMens?

De keuzemogelijkheden voor vrijwilligerswerk bij een huisvandeMens zijn groot. Of je jong bent of al wat ouder, veel tijd hebt of maar een paar uurtjes, of je plechtigheden wil verzorgen of administratief talent hebt … je helpende handen zijn steeds welkom. Als vrijwilliger word je deskundig gecoacht en krijg je heel wat vormingsmogelijkheden.

Voor meer informatie kan je hier terecht of in een huisvandeMens in je buurt. Je kan ook mailen naar info@deMens.nu of intekenen via deze link.

Foto bovenaan © Shutterstock.com