fbpx
deMens.nu

Hoe weten we of iets WAAR is?

Tekst uit Filmpje: Hoe weten we of iets waar is?

Vanaf het moment dat mensen in staat waren om te denken, vragen ze zich af hoe de wereld in elkaar zit. Sommigen dachten dat er een andere werkelijkheid bestaat dan diegene die we met onze zintuigen kunnen waarnemen.

… een bovennatuurlijke wereld met spoken, aardmannetjes, goden en demonen. Kennis kwam van deze bronnen: bovennatuurlijke openbaringen, profetische visioenen en goddelijk geïnspireerde boeken.

Anderen daarentegen dachten dat we iets van de wereld kunnen leren door zorgvuldige observatie en analyse, door zich af te vragen waarom dingen gebeuren, door ideeën te formuleren en af te toetsen via experimenten en ervaringen én om ze daarna wéér in vraag te stellen en af te toetsen.

Via verschillende onderzoeksmethodes trachten mensen de wereld te begrijpen en te ontdekken: door observatie, experimenten, wetenschappelijk onderzoek. De meest betrouwbare methodes.

Profeten hebben al meermaals het einde van de wereld voorspeld, maar… we zijn hier nog steeds.

Oude heilige geschriften geven een beschrijving van het heelal, maar dit blijkt volkomen onjuist.

Als u moet kiezen tussen een geneesmiddel voorgeschreven door een dokter die op basis van een experiment handelt of een medicijn van iemand die zich baseert op visioenen, zal u waarschijnlijk kiezen voor het eerste. Ja toch?

We kunnen niet alles weten. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat het de meest betrouwbare methode is om kennis te vergaren van de wereld rondom ons. Via wetenschap hebben we bepaalde ziektes de wereld uitgeholpen, hebben we verbazende technologieën ontworpen, en staan we in bewondering voor het heelal.
Wanneer we willen weten of iets waar is of niet, dan is wetenschap de beste methode.