fbpx
deMens.nu

Boekenprijs deMens.nu van toen tot nu

De Boekenprijs deMens.nu kent zijn oorsprong in 2012 onder de naam Prijs deMens.nu. Nu in 2018 wordt weer een nieuwe Boekenprijs deMens.nu uitgereikt. De prijs gaat naar het beste non-fictieboek met vrijzinnige inslag of thematiek dat de voorbije twee jaar verscheen.

Longlist Boekenprijs 2018 is bekend!

In 2016 werd de prijs uitgereikt aan Floris van den Berg met het boek ‘Beter weten – Filosofie van het ecohumanisme.’ Het boek is een werk dat een uitgebreid overzicht geeft van het vrijzinnig humanisme, zelfs in zijn extreme vorm. Het wakkert nieuwe debatten aan vanuit een persoonlijke vrij radicale stelling van strikt veganisme. Elk hoofdstuk van het boek kan op zich gelezen worden en toch blijft het een samenhangend geheel. Wat Floris van den Berg in ‘Beter weten – Filosofie van het ecohumanisme’ schrijft doet nadenken en reageren. Het is het vrije woord in de praktijk.

  

© Liza Janssens

In 2014 sleepte Dirk Verhofstadt met Atheïsme als basis voor de moraal de Prijs deMens.nu in de wacht. Verhofstadt’s boek werd geprezen voor zijn sterk vrijzinnig engagement. Het boek wordt bijzonder veel gelezen, veroorzaakt veel maatschappelijk debat en is al in een derde druk. Op de internationale dag van het humanisme, de langste dag van het jaar, mocht Dirk Verhofstadt in Roeselare zijn prijs in ontvangst nemen.

  

© Isabelle Pateer

In 2012 won Alicja Gescinska de prijs met haar boek De verovering van de vrijheid. Van luie mensen, de dingen die voorbijgaan. De juryvoorzitter Mario Van Essche prees de auteur voor haar vernieuwende ideeën en voor de manier waarop zij die gedachten op papier zet. Haar pleidooi tegen luiheid en voor betrokken vrijheid kon de jury bekoren. Dat het gaat om een debuut van iemand die pas op latere leeftijd Nederlands leerde, maar zich bijzonder bekwaam toont in het hanteren van die taal, was voor de jury het bewijs dat migratie onze cultuur verstevigt en verrijkt.

 

© Isabelle Pateer

 

Nu is het uitkijken naar 21 juni 2018 wanneer de vierde Boekenprijs deMens.nu uitgereikt wordt.