fbpx
deMens.nu

Beeldenstorm brengt cd uit van Philippe Thuriot

Ravel – Couperin
Philippe Thuriot (accordeon)
Platenlabel: Warner Classics
Productie: Beeldenstorm vzw, 2018

Cd te bestellen bij Beeldenstorm: www.beeldenstorm.be
02 523 43 50
secretariaat@beeldenstorm.be

Prijs: 21,50 euro

De Belgische accordeonist Philippe Thuriot is reeds 25 jaar actief op de internationale podia. Hij is als musicus niet te omschrijven in één volzin. Zijn muzikale interesses gaan van jazz over improvisatie tot klassiek.

Voor dit nieuwe solo-album arrangeerde Philippe Thuriot werken van Maurice Ravel en François Couperin. De opname kwam tot stand dankzij Beeldenstorm vzw en werd uitgegeven door Warner Classics.

“Het spelen van werken van Maurice Ravel op accordeon leek me tot nu toe niet haalbaar, omwille van de ‘korte naklank’ van mijn instrument. Het is pas recentelijk dat ik de sleutel vond om bepaalde werken te ontrafelen en aan te passen. Het feit dat Ravel zijn pianowerken vaak naar het orkest omzette was voor mij een doorslaggevend argument. Le tombeau de Couperin is geïnspireerd door de baroksuite. Vermits de barok voor de accordeonist geen onontgonnen terrein is, pakte ik deze suite als eerste aan, waarna de werken van François Couperin als bijna vanzelfsprekend volgden. Zo werd de brug naar het Menuet antique en de Pavane gesmeed. Maar de keuze om La valse te spelen kwam pas veel later, omdat het heksentoeren vergde om dit werk naar mijn schoot-orkest te vertalen. Het was bij aanvang lang niet zeker dat ik alle codes kon kraken, maar langzaamaan leek het alsof mijn instrument de driekwartsmaat herkende vanuit die andere Franse connectie: de valse musette.” – Philippe Thuriot

Beeldenstorm

Beeldenstorm vzw, een lidvereniging van deMens.nu, is een sociaal-artistieke organisatie die een ruime waaier aan artistieke, kunsteducatieve en sociaaleconomische activiteiten en projecten voor alle leeftijden aanbiedt. Tot het artistieke luik behoren onder meer het organiseren van concerten en het produceren van cd’s. Recent bracht Beeldenstorm ook een cd van Ensembl’Arenski uit, Smetana & Sjostakovitsj – Pianotrio’s, en van Collectif Arsys & Daniel Gruselle, Tango Sensations.