fbpx
deMens.nu

Isabeau Provoost over de Week van de Verlichting

Isabeau Provoost (24) studeert al zes jaar aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en zit momenteel in haar derde jaar geschiedenis. Ze is ondervoorzitter van de studiekring Vrij Onderzoek en organiseert dit jaar mee de Week van de Verlichting. Aan de hand van een gevarieerde reeks aan evenementen wil de Week van de Verlichting het Vrij Onderzoek en de Verlichting onder de aandacht brengen. De focus ligt dit jaar op identiteit en hoe deze een invloed kan hebben op het (vrij)denken van mensen.

Week van de Verlichting loopt van 11 tot en met 21 maart 2019

Hoe ben je in contact gekomen met de Week van de Verlichting?

In mijn tweede jaar aan de VUB, toen ik in Jette op kot zat, ging ik toevallig naar een evenement van de week van de Verlichting. Ik vond dit supertof en engageerde mij af en toe in de studiekring Vrij Onderzoek. Sindsdien help ik elk jaar mee met praktische zaken: flyers uitdelen, affiches ophangen, ondersteunen op evenementen … Omdat ik dit jaar ondervoorzitter ben van de studiekring Vrij Onderzoek kreeg ik de opdracht om samen met het Brussels Studentengenootschap (BSG), de oud-studentenbond en andere partners mee de Week van de Verlichting te organiseren.

Wat houdt de Week van de Verlichting nu precies in?

We proberen vooral de verlichtingsidealen waaruit de VUB is opgestart extra in de verf te zetten. We merken namelijk dat veel studenten die aan de VUB studeren niet echt weten wat deze idealen precies inhouden. Door het organiseren van ludieke evenementen en lezingen over verschillende thema’s willen we aantonen wat de Verlichting juist inhoud.

Welk publiek willen jullie bereiken?

In de eerste plaatst proberen we de VUB-studenten te bereiken. Uiteraard is iedereen die interesse heeft welkom. Je hoeft dus niet perse een oud student te zijn of gelinkt te zijn met de VUB. Ook al kom je van Gent of Leuven, je bent zeker welkom!

De Week van de Verlichting wil onder andere het vrij onderzoek extra in de verf zetten. Welke doelen willen jullie nog bereiken?

Ik denk dat we studenten soms wat meer uit hun tent moeten lokken. ”Kom gewoon eens af”, dat is ons motto! Het is namelijk heel moeilijk om de gemiddelde student naar een lezing te krijgen. Vaak denken ze dat iets “saai” of “voor nerds” is. Op dat vlak proberen we ze via een ludiek moment, een comedy-avond, aan te trekken. Bepaalde evenementen leren je naast het “vrij onderzoek-denken” ook kritisch nadenken. Neem dus niet zomaar aan wat er in een lezing of ergens anders gezegd wordt.

Jullie hebben een heel breed aanbod aan activiteiten, zowel comedy als lezingen, discussies en debatten passeren de revue. Is dit een bewuste keuze?

Met het brede aanbod willen we een gevarieerde groep van studenten aantrekken. Als je enkel lezingen zou organiseren heb je het risico dat je enkel studenten aantrekt die hierin geïnteresseerd zijn. Het is juist de bedoeling om alles en iedereen in de VUB-gemeenschap en daarbuiten aan te trekken. Niet enkel dat ene groepje met hetzelfde gedachtegoed.

Dit jaar ligt de focus op identiteit en hoe de verschillende aspecten waaruit deze bestaat invloed kunnen hebben op het (vrij)denken van mensen. Jullie halen hierbij het concept “identititis” aan. Wat wordt hier juist mee bedoeld?

Het concept staat voor “identiteit” en de “itis” voor “ontsteking”. Hiermee willen we aantonen dat identiteit een soort  ziekte aan het worden is. Als je rondkijkt, merk je dat mensen een beetje te veel met hun identiteit bezig zijn op Instagram, Facebook en andere sociale media kanalen. Vaak zijn individuen ook lichtgeraakt wanneer het over hun identiteit gaat.  De boodschap die we met het concept “Identititis” willen doorgeven is: “allez jongens, stop eens met te overdrijven”.

Krijgen de deelnemers ook de kans om hun stem te laten horen?

Jazeker, iedere activiteit heeft natuurlijk zijn doel. We hebben bijvoorbeeld een activiteit rond het thema Vlaanderen-Wallonië waar de Vlaams-Waalse identiteit naar boven komt. Ook de de poetry slams en de comedy-avond hebben met identiteit te maken. Tijdens de pep-talks van de studiekring Vrij Onderzoek worden de studenten zelf aan het woord gelaten. Ze mogen dan over een thema praten waar zij belang aan hechten.

De eerste editie van de Week van de Verlichting dateert al van 2011. Als je de eerste editie vergelijkt met vorige jaren en dit jaar, zijn er dan veel verschillen op te merken?

Qua doel zitten we nog altijd op dezelfde lijn. Het gaat nog steeds over de waarden van de Verlichting en het vrij onderzoek. Nieuw is dat we zoveel verschillende evenementen organiseren. Je merkt wel dat er steeds meer verenigingen willen deelnemen. De grootste verandering is dat het evenement dit jaar twee weken duurt in de plaats van één. Heel veel is er dus niet veranderd, enkel de thema’s en de promoties veranderen ieder jaar. We proberen er iets ludiek van te maken zodat we opvallen op de campus. Vorige jaren hebben we onder andere gewerkt met rodeodildo’s, dragqueens en ganzenfanfares. Dit jaar zijn er lachspiegels, twee gratis vaten en plaktattoos. We gaan ook paspoorten uitdelen in politiekostuums en drinking debates organiseren. Deelnemers mogen dan debatteren en als ze goed argumenteren krijgen ze een shotje.

Hoe worden de activiteiten uitgekozen?

We hebben samen met de organisatoren een thema gekozen. Binnen de verenigingen wordt er dan gezocht naar mogelijke evenementen. Deze worden dan teruggekoppeld naar ons om te kijken of het voldoende bij het thema past. Het zijn dus de verenigingen die het meeste werk leveren en de evenementen organiseren.

Waarom moeten mensen naar de Week van de Verlichting komen?

Omdat het supertof en interessant is! Ik vind ook dat studenten iets meer van achter hun laptop en GSM moeten komen en wat meer naar buiten moeten gaan. Een keer uit onze comfortzone komen kan geen kwaad.

Dan nog een persoonlijk vraagje: welke activiteit spreekt jou het meest aan?

Er zijn heel veel activiteiten die me aanspreken maar ik zou sowieso naar de comedy-avond gaan. Als je iemand bent die niet graag naar lezingen gaat is dit een leuke optie. De lezing van Caroline Pauwels over “de Verlichting als levenskunst” vind ik ook super interessant, net als die over “de Islamitische Verlichting, dat is vrijdag, die lijkt me ook super. Toch denk ik dat de comedy-avond voor veel studenten iets toegankelijker is.  Deze is meer laagdrempelig, maar je moet je snel inschrijven, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen!

klik hier voor meer informatie over de Week van de Verlichting