fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij huisvandeMens Brugge

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg8 nr1

Als je bij het huisvandeMens Brugge aanklopt, dan is de kans groot dat je bij Nadine of Yvette terechtkomt. Beide vrijwilligers zetten zich er in voor de administratie en het onthaal. Ze doen hun werk met hart en ziel, vanuit een doorleefd vrijzinnig humanistisch engagement of vanuit het verlangen iets te betekenen voor andere mensen.

Nele Deblauwe

Vrijwilliger Nadine Debaere

Waarom koos jij voor vrijwilligerswerk bij het huisvandeMens?

Nadine Debaere: Ik heb niet specifiek voor deze organisatie gekozen, maar eerder voor de opdracht die werd aangeboden. Op de website van de provincie West-Vlaanderen vond ik een vacature die afkomstig was van het huisvandeMens Brugge en die me erg aansprak. Na een professionele carrière van eenendertig jaar was ik plots thuis en het voelde vreemd om geen job buitenshuis meer te hebben. Als maatschappelijk werker was ik vertrouwd met begeleidingswerk, maar als vrijwilliger wilde ik me voor iets anders inzetten. Ik ging heel gericht op zoek naar administratief vrijwilligerswerk.

 

Nadine Debaere  © Isabelle Pateer

Wat viel je op toen je effectief bij het huisvandeMens aan de slag ging?

Nadine: Ik leerde de werking van het huis en de levensbeschouwing die erachter zit, veel beter kennen. Op voorhand informeer je je natuurlijk wel over die vrijzinnig humanistische waarden, maar hier ervaar je pas echt wat die betekenen. Als je hier werkt, draag je de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing gewoon uit. Het is hoe je in het leven staat.

 

Welk aspect van de werking van het huisvandeMens verraste jou het meest?

Nadine: De plechtigheden! Ik wist niet dat mensen een beroep konden doen op zo’n uitgebreide dienstverlening. Toen mijn man onverwacht overleed, kozen wij voor een burgerlijke uitvaart. Het was een mooie dienst, maar ik miste het persoonlijke en unieke aspect. Mijn kinderen en ik waren het noorden kwijt en we konden niet op verhaal komen. De consulenten van het huisvandeMens bieden de nodige ondersteuning op belangrijke scharniermomenten in het leven, zowel praktisch, bijvoorbeeld bij het schrijven van een mooie afscheidstekst, als emotioneel. Dat vind ik bijzonder waardevol.

 

Welke taken doe je graag?

Nadine: Ik houd van het contact met de mensen. Administratie is leuk, maar de telefoon beantwoorden en de bezoekers ontvangen, doe ik het liefst. Soms ontmoet je mensen op een heel specifiek moment in hun leven. Dan vertellen ze enthousiast over de geboorteplechtigheid voor hun pasgeboren baby. Of er komt een familie langs die helemaal van slag is door het overlijden van een dierbare. Je past je voortdurend aan naargelang de situatie en de mensen met wie je werkt. Door dit vrijwilligerswerk ontdekte ik een heleboel nieuwe dingen. Zo leerde ik dat ik, buiten mijn familie- en vriendenkring, echt nog iets kan betekenen voor andere mensen.

 

Vrijwilliger Yvette Vancraeynest

Wat trok je over de streep om bij het huisvandeMens als vrijwilliger aan de slag te gaan?

Yvette Vancraeynest: Ik ben zes jaar geleden met pensioen gegaan, waardoor er tijd vrijkwam in mijn leven. Een jaar of twee terug besloot ik om me als vrijwilliger te engageren voor een vrijzinnige organisatie. Mijn keuze voor het huisvandeMens Brugge was snel gemaakt. Ik woon in de buurt en kom er bijna dagelijks voorbij. Bovendien was er een perfecte match. In het huis kon men wat ondersteuning op administratief vlak gebruiken, en net dat wilde ik heel graag doen.

 

Yvette Vancraeynest  © Isabelle Pateer

Hoe vul je je dagen bij het huisvandeMens als onthaalmedewerker?

Yvette: Ik ben er de eerste contactpersoon voor mensen die bij het huisvandeMens terechtkomen. Ik beantwoord de telefoontjes en de mails. Ondertussen kan ik op de meeste vragen die me worden gesteld zelf een antwoord geven, maar mensen met heel specifieke vragen, bijvoorbeeld over een vrijzinnig humanistische plechtigheid of een infovraag over wilsverklaringen, verwijs ik naar een vrijzinnig humanistisch consulent of een andere medewerker. Ik verzorg ook het persoonlijke onthaal van de bezoekers. Een koffie met een koekje of een glaasje water bied ik met plezier aan! Tussendoor steek ik een handje toe bij de administratieve taken, zoals bij de verzending van een grote hoeveelheid brieven.

 

Wat betekent het vrijwilligerswerk voor jou?

Yvette: Ik wil op sociaal vlak actief blijven. Mijn vrijwilligerswerk kadert perfect binnen mijn voortdurende honger naar kennis en verrijking. Helemaal zoals je het kan verwachten van een overtuigd vrijzinnig humanist!

 

Wat wil jij betekenen voor anderen?

Yvette: In mijn functie als onthaalmedewerker wil ik andere mensen zoveel mogelijk helpen en ondersteunen. Daarmee bedoel ik enerzijds de mensen die een beroep doen op de dienstverlening van het huisvandeMens, maar anderzijds ook de professionele medewerkers. In de loop van 2019 verhuist het huisvandeMens Brugge naar een nieuw pand in de Hauwerstraat. Het voormalige politiecommissariaat tussen ’t Zand en het Beursplein kreeg er een volledige make-over en wordt het kloppend hart van de Brugse vrijzinnige gemeenschap. We kijken uit naar de verhuis! Mijn vrijwillig engagement is ondertussen een belangrijk facet van mijn leven geworden. Ik hoop dat ik het nog een hele tijd mag blijven doen.

Foto bovenaan © Shutterstock.com

 

Vrijwilliger worden bij een huisvandeMens?

De keuzemogelijkheden voor vrijwilligerswerk binnen deMens.nu zijn groot. Of je jong bent of al wat ouder, veel tijd hebt of maar een paar uurtjes, of je plechtigheden wil verzorgen of administratief talent hebt … je helpende handen zijn steeds welkom. Als vrijwilliger word je deskundig gecoacht en krijg je heel wat vormingsmogelijkheden.

Voor meer informatie kan je terecht in een huisvandeMens in je buurt.

Word vrijwilliger