fbpx
deMens.nu

‘Afraken van alcohol? Gooi je leven radicaal om’

Van de zwaar verslaafden hervalt 40 tot 60%

De Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout is al voor de derde keer opgenomen voor zijn alcoholverslaving. Het kost tijd en kracht om als verslaafde definitief af te kicken, vertellen een ervaringsdeskundige en psychiaters. ‘Na de opname begint het echte werk pas.’

Het bericht over de opname van Ludo Van Campenhout (N-VA) heeft hem geraakt, vertelt Wilfried Van der Borght (73). Hij heeft dan ook wat gemeen met de schepen. Van der Borght kent de donkere zijden van alcohol. Hij weet hoe moeilijk het is om als politicus – in zijn geval als oud-raadslid van een gemeente nabij Aalst en als oud-provincieraadslid – aan alcohol te ontsnappen. ‘Op elke vergadering was er alcohol, op elke receptie en op elk feest van een lokale vereniging waar je langsgaat om je gezicht te laten zien’, aldus Van der Borght.

En net als Van Campenhout heeft Van der Borght aan den lijve ondervonden dat een behandeling in een ontwenningskliniek geen ­garantie biedt op genezing. Van Campenhout is voor de derde keer opgenomen voor zijn alcoholverslaving (DS 5 november). Bij Van der Borght is het intussen 22 jaar geleden dat hij nog alcohol heeft gedronken. ‘Geen druppel heb ik sindsdien nog aangeraakt. Ook geen glas bubbels op Nieuwjaar, niets. Ik heb er mijn leven wel helemaal voor moeten omgooien en ik ben volledig gestopt met politiek.’

Lees het artikel verder op De Standaard

Meer info:

Voor meer informatie en eventueel contact kan je bij SOS Nuchterheid terecht: