fbpx
deMens.nu

Boodschap winterzonnewende

Help me to carry the fire

We will keep it alight together

Help me to carry the fire

It will light our way forever
Editors – No Sound But The Wind

Waarde vrienden,

2019 was een jaar met veel gezichten. Geldt dat niet voor elk jaar? Ik onthoud dus ups en downs, licht en duisternis. Bovenal onthoud ik dit jaar niet zozeer pakkende woorden of beelden, maar één welbepaald cijfer: 1,2 miljoen.

1,2 miljoen euro is het bedrag dat een partij voor en na de verkiezingen van 26 mei heeft uitgegeven aan advertenties op Facebook. Boodschappen die hoofdzakelijk bestaan uit nepnieuws, ‘fake news’, vroeger heette dat onwaarheid, een leugen.

Deze opkomst van ‘propaganda in een nieuw jasje’ is zorgwekkend. Het is jammer dat communicatietechnologieën met zoveel verbindend en emanciperend potentieel worden misbruikt voor desinformatie die in plaats van het democratisch debat te versterken, dit verzwakt.

Tegelijk maakt diezelfde vaststelling mij strijdvaardig. Ze sterkt me in de overtuiging dat wat wij doen, ontzettend belangrijk is. Winston Churchill wist immers al: wie vijanden maakt, is voor iets opgekomen.

Want vergis je niet: ‘fake news’ is niet alleen tegen, zeg maar, vluchtelingen of klimaatjongeren gericht. Het is gericht tegen twee heel succesvolle ideeën van dit tijdperk: het Vrij Onderzoek en het Humanisme. Waarom heb je anders geld veil om wantrouwen te zaaien over feiten en over ‘de ander’?

Denk voor jezelf. Zorg voor elkaar. Precies dat willen polariserende bewegingen omverwerpen. En dat zullen wij niet toelaten. Nooit. Vrijzinnigen kunnen en moeten over heel wat dingen van mening verschillen. Maar hier sluiten de rangen. Altijd.

Ik roep je daarom op om mee die eendracht te versterken. Ze heeft ons gebracht waar we vandaag staan. Ze heeft onze seculiere samenleving op de kaart gezet. Persoonlijke en ethische vrijheden verworven. Solidariteit uitgebouwd.

Wanneer we in 2021 de 50ste verjaardag van de georganiseerde vrijzinnigheid in België vieren, zullen we kunnen terugblikken op vele maatschappelijke successen. Maar evengoed kunnen we dan vooruitblikken, naar de volgende halve eeuw maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Daarom blijft die eendracht zo belangrijk, ook nu en in de toekomst. Maatschappelijke evoluties zullen steeds blijven vragen om een toetsing aan humanistische waarden. En dan is er nog het réveil van antiverlichtingskrachten: Nieuw Rechts wil de vrouw terug in bed. Conservatief Rechts wil de ethische verworvenheden breken. Radicaal Rechts droomt van de macht.

Niet met ons. Tegenover 1,2 miljoen euro aan ‘fake news’ zetten wij ontelbaar veel mensen van goud. Koele feiten. Warme solidariteit. Goesting in het leven. Vrijheid. Gelijkwaardigheid. Geluk en gulheid. Verbondenheid.

Ik wens jou en je naasten warme en fijne eindejaarsfeesten toe. Want waarvoor dienen die anders dan om twee jaartallen en alle mensen en ervaringen in die jaren met elkaar … te verbinden?

Anne-France Ketelaer
Algemeen directeur deMens.nu

© Joke Goovaerts