fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij Vinnie de Vis knuffel

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg9 nr1

Vanuit het huisvandeMens Antwerpen ontwierp vrijwilliger Anne Verledens een bijzonder gehaakt diertje met een missie: de Vinnie de Vis knuffel. Die heeft als doel mensen met verregaande dementie te troosten. Het project kent een groeiend succes én een toenemend aantal haakvrijwilligers. Anne ging mee op pad naar het nieuwe haakcafé in het huisvandeMens Genk. Daar spraken we eveneens met vrijwilliger Marianne Wanten.

Ellen Vandevijvere

Vrijwilliger Anne Verledens

Anne Verledens  © Isabelle Pateer

Hoe is het idee van de Vinnie de Vis knuffel bij je opgekomen?

Anne Verledens: Ik ben een fervente haakster, en maakte eerder al troostknuffels voor het huisvandeMens Antwerpen. Eind 2015 zag ik een tv-reportage over voelschorten die door de seniorenvereniging S-Plus aan mensen met dementie worden uitgedeeld. Aan die schorten hangen allerlei materialen om aan te friemelen en voor mensen met dementie is dat vaak rustgevend. Ik vond het alleen jammer dat ze enkel worden uitgeleend, en daarom kwam ik op het idee van een persoonlijk item, gebaseerd op een gelijkaardig concept in Nederland: een gehaakt knuffeltje in de vorm van een visje.

Ik zocht contact met S-Plus en sprak erover in het huisvandeMens Antwerpen. Beide reageerden enthousiast en de samenwerking was een feit. We vonden ook professor Christine Van Broeckhoven bereid om onze meter te zijn; zij is dé autoriteit op het gebied van onderzoek naar dementie. Vandaag hebben verschillende huizenvandeMens in samenwerking met S-Plus al zo’n 1.500 gratis Vinnie de Vis knuffels uitgedeeld in zorgcentra van de provincie Antwerpen. Ondertussen is ook het huisvandeMens Genk-Bree gestart, en toont Kortrijk interesse.

 

Hoe ziet de perfect gehaakte Vinnie de Vis knuffel eruit?

Anne: Hij moet in de eerste plaats veilig zijn en wasbaar op zestig graden. Hij wordt uit één stuk gehaakt, dus zonder losse onderdelen. Voor ze worden uitgedeeld, worden de Vinnies gekeurd: is het haakwerk regelmatig en zijn de gaatjes klein genoeg, is de afmeting in orde, zijn er geen losse draden, enzovoort. Liefst hebben ze felle kleuren en eventueel streepjes, want die stimuleren het gebruik.

 

Hoe reageren demente mensen op de knuffels?

Anne: We hebben demente mensen met wie geen contact meer mogelijk is, geobserveerd: ze praten ertegen, beginnen te zingen, knijpen erin, en frutselen aan de staarten. We zien dat ze de knuffels koesteren, dat ze zich minder eenzaam voelen. Ook de verzorgers zijn enthousiast omdat er, hoe miniem ook, toch een soort contact mogelijk is.

 

Hoe voelt het nu dat ‘jouw’ Vinnie zo hard aan het groeien is?

Anne: Als je demente mensen ermee bezig ziet, geeft dat een geweldig gevoel. Verbinding zoeken met mensen die het zo nodig hebben, is iets wat iedereen zou moeten doen. Een haakcafé verbindt ook de hakers zelf en onze hele ploeg, in het samen streven naar het goeddoen voor anderen, omdat iedere mens belangrijk is. De Vinnies maken ons rijk … vanbinnen.

 

 

Vrijwilliger Marianne Wanten

Marianne Wanten  © Isabelle Pateer

Je bent nu een jaar vrijwilliger bij het huisvandeMens Genk. Hoe ben je daartoe gekomen?

Marianne Wanten: Het huisvandeMens Genk heeft mijn huwelijksplechtigheid verzorgd en dat was het hoogtepunt van mijn trouwdag. Ik wilde al langer vrijwilligerswerk doen, maar het was moeilijk om iets te vinden dat ik kon combineren met mijn fulltime job. Toen zag ik een oproep van het huisvandeMens om plechtigheden te schrijven. Met de consulente in Genk vond ik een mooie oplossing: ik zou drie ceremonies per jaar verzorgen. En dat heb ik gedaan. Tegelijkertijd kwam de Vinnie de Vis knuffel op mijn pad. Hierbij zochten ze hulp van organisatorische aard. Ik heb even getwijfeld, omdat ik wist dat ik er wel wat tijd zou insteken, maar ik ben er toch mee ingestapt.

 

Wat trok je dan specifiek aan in dat project?

Marianne: Ik werk in een medisch-technologisch bedrijf, en ben altijd geïnteresseerd geweest in zorg. Ik vind het fijn om voor bijvoorbeeld zieke mensen iets te kunnen betekenen. Ik wilde dan ook heel graag vrijwilligerswerk in die richting doen. Dementie kan je niet genezen en heel veel mensen worden ermee geconfronteerd. Met de Vinnie de Vis knuffel kunnen we dat mooi onder de aandacht brengen en kunnen we vooral iets voor demente mensen doen. Wanneer ik vakantie heb, probeer ik altijd enkele dagen aan het Vinnie-project te wijden. Ik heb ook een flexibele job. Ik kan wat met mijn uren schuiven en dankzij mijn laptop kan ik overal werken. Het bedrijf waar ik werk draagt het project trouwens een warm hart toe.

 

Inmiddels heeft het haakcafé in het huisvandeMens Genk er al enkele edities opzitten. Waaruit bestaat jouw taak?

Marianne: De haakcafés zijn bedacht om mensen samen te brengen en om het project in de buurt kenbaar te maken. Ik help de haakcafés mee organiseren en promoten. We zorgen dat er altijd minstens één handige haker aanwezig is die de vrijwilligers kan verder helpen waar nodig. Tijdens zo’n bijeenkomst komen de gesprekken heel spontaan op gang. Zo creëer je ook een praatcafé met gelijkgestemde zielen.

 

Heb je zelf nog ideeën of plannen voor het project?

Marianne: We hebben nog heel wat ideeën. Vanuit de zorgcentra is er veel interesse. Er wacht ons dus veel werk qua sponsoring voor de aankoop van katoen en vulling. Nu organiseren we de haakcafés nog in het huisvandeMens, maar volgend jaar gaan we ‘on the road’ naar onder meer woonzorgcentra en dienstencentra om daar ter plaatse te haken. We zijn ook op zoek naar meer vrijwilligers, hierbij dus een warme oproep.

 

Vrijwilliger worden bij Vinnie de Vis knuffel?

Vinnie de Vis knuffel is een kleurrijk knuffeltje dat volgens een vast patroon wordt gehaakt. Mensen met dementie in een verregaand stadium koesteren dat kleine vriendje vaak en worden er rustig van. De Vinnies worden gratis uitgedeeld in de geïnteresseerde woonzorgcentra. In een workshop kan je leren hoe je het knuffeltje haakt, en volgens welke veiligheidsrichtlijnen.

Wie meer informatie wil, kan terecht op de website van Vinnie de Vis knuffel. Wil je graag aan het project meewerken en als vrijwilliger aan de slag gaan bij Vinnie de Vis knuffel, dan kan je contact opnemen via deze link of een mailtje sturen naar info@vinniedevisknuffel.be

 

Meer verhalen van vrijwilligers? Lees hier verder.