fbpx
deMens.nu

Interview met Shana De Neve

Shana De Neve is de bezieler achter de postkaartjes Titmas Tree, Sexy Dear, Jingle Balls en Hot Snowman.  Zij is is fotograaf van opleiding en fotograferen haar eerste grote liefde. Twee jaar geleden startte ze ook als grafisch ontwerper. Ze houdt van experimenteren en dat resulteerde onder meer in de humoristische winterreeks postkaarten die werd verkocht voor het goede doel. Shana ontwerpt eveneens illustraties voor deMens.nu Magazine. Meer over Shana: shanadeneve.be

 

Shana, je bent fotograaf en je nam deel aan een wedstrijd grafisch ontwerp?

Ik ben in eerste instantie inderdaad fotograaf, maar twee jaar geleden startte ik met grafisch ontwerp. Dat is iets wat mij altijd al geïnteresseerd heeft. Ik zag de oproep van de wedstrijd op Facebook en wilde dat ook wel eens proberen. Ik maak graag kaartjes en ik had ook onmiddellijk een idee van wat ik wilde doen. Bovendien was het voor het goede doel en dat motiveerde mij nog meer.

 

Jingle Balls

Jij hebt een hele reeks gemaakt. Wat was het idee achter de reeks?

Ik werk graag met reeksen en toen ik de opdracht las, had ik direct meerdere ideeën. Op zichzelf zijn ze misschien wel tof, maar ze worden sterker in een reeks. Het is een heel simpel ontwerp, maar wel doorspekt met humor.

Is er een raakvlak tussen je fotografie en je grafisch werk?

Ik hou van puurheid. Ik probeer alles simpel te houden en bij de essentie te blijven. Tegelijkertijd wil ik, zelfs in mijn fotografie, wat humor brengen.

Weerspiegelt die speelsheid jouw persoonlijkheid?

Ja, ik probeer in mijn fotografie het leven zoals het is weer te geven, alledaagse dingen. Wanneer ik bijvoorbeeld een reportage bij iemand thuis maak, verwachten mensen vaak perfecte beelden. Zo durf ik bij een geboortereportage ook wel eens een foto van een huilende baby ertussen te plaatsen. Mensen willen dat niet altijd zien, maar dat is wel hoe het leven is.

 

Hot Snowman

Wat mij ook opvalt in je fotografie is dat je talrijke onderwerpen aansnijdt: een voetbalreeks, een huwelijk, iets rond armoede … Ben je nog zoekende of is dat net jouw aanpak?

Ik doe eigenlijk van alles graag. Op mijn werk fotografeer ik vooral voeding, iets wat ik leuk vind. Maar mijn hart ligt bij die reportages. Echte mensen uit het echte leven uitbeelden. Het fascineert mij hoe mensen leven … Ik heb ook ooit een travestieshow achter de schermen gefotografeerd, dat was echt zo leuk om te doen. Het is gewoon tof om in het leven van andere mensen te duiken, en tegelijkertijd op de achtergrond te blijven, te observeren en alles vast te leggen. (Een van de foto’s uit de reeks Diva’s werd bekroond met de Snoecksprijs 2016). 

 

Sexy Dear

Jouw grootvader poseert weleens als model voor de lens. Zo was een ontwerp voor deMens.nu Magazine het hoofd van je grootvader?

Dat klopt. Ik werk graag met beelden van mijn grootvader, wederom omdat er die connectie met het dagelijkse leven is. Momenteel werk ik aan een fotocollage voor het volgende deMens.nu Magazine, een portret van iemand waaraan ik dan nog andere foto’s toevoeg. Ik blijf dus in dezelfde stijl voor het magazine.

Titmas tree

Waar zie je jezelf binnen tien jaar?

Een moeilijke vraag! Momenteel zoek ik de balans tussen fotografie en grafisch ontwerp. De nadruk zal altijd wel op fotografie blijven liggen, maar grafisch ontwerp krijgt zeker een plaats. Ik hoop dat ik dat mag blijven doen. Sinds kort werk ik 3/5de, zodat ik meer tijd kan besteden aan andere zaken buiten fotografie. Op mijn website staat: “Een foto zegt meer dan 1.000 woorden”, een cliché, maar ik blijf hoe dan ook een fotograaf in hart en nieren.