fbpx
deMens.nu

Veiliguitjekot mondmaskeractie: vrijwilligers maken kleurrijke mondmaskers

Het huisvandeMens Vilvoorde en het huisvandeMens Mechelen gingen samen met hun vrijwilligers aan de slag met naald en draad. Een mondmaskers is op korte tijd niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iedereen wilt er eentje in huis hebben om zichzelf en anderen te beschermen. Maar niet iedereen neemt genoegen met een simpel wit of een hospitaal-blauw exemplaar. De medewerkers van het huisvandeMens besloten om mondmaskers te maken mét een leuk ontwerp en mét de hulp van tal van vrijwilligers. We spraken met Tamara, vrijzinnig humanistisch consulent in het huisvandeMens Vilvoorde over deze actie.

Hoe zijn jullie hiertoe gekomen?

Een leuk en fris design om wat meer kleur en vrolijkheid te brengen in het nieuwe straatbeeld

Tamara: In volle lockdown dachten we na over een leuke en relevante actie in kader van covid-19.  Eerst dachten we de essentiële diensten en beroepen te bedanken, maar de solidariteit is groot en tal van andere initiatieven en organisaties hadden hetzelfde doel.

Net voor de Nationale Veiligheidsraad afkondigde dat mondmaskers een belangrijke rol zouden spelen in de post-lockdown periode, kwamen we op het idee om zelf mondmaskers te ontwerpen. Het zijn maskers geworden met een leuk en fris design om zo hopelijk wat meer kleur en vrolijkheid te brengen in het nieuwe straatbeeld.

Vrijzinnig humanistisch consulenten zijn goede organisators maar naaien is niet onmiddellijk aan ons besteed. Daarom besloten we om dit aan onze kundige vrijwilligers over te laten.  Via verschillende kanalen hebben we nu meer dan twintig vrijwilligers kunnen bereiken. Zij werken vanuit hun kot en naaien zoveel mogelijk maskers.

Waarvoor worden de mondmaskers gebruikt?

Tamara: De mondmaskers zijn bedoeld om een veilige werking van het huisvandeMens te garanderen. Ze worden o.a. verdeeld naar cliënten, bezoekers en vrijwilligers van het huisvandeMens. Ook enkele leerlingen niet-confessionele zedenleer in deze regio krijgen er eentje . Dat verzacht een beetje de teleurstelling van het uitstellen van het Feest Vrijzinnige jeugd. In een tweede fase willen we de kleurrijke mondmaskers gebruiken wanneer de activiteiten en plechtigheden terug opstarten. Dit zal zonder twijfel onder bepaalde voorwaarden zijn waar een mondmasker dragen wellicht één van zal zijn.

Meer over deze actie

Christine demonstreert hoe zo’n masker eruit ziet.
Een vrouw met baard? Moet kunnen dankzij deze mondmaskers