fbpx
deMens.nu

Gelukkige Wereldhumanismedag – een boodschap van onze algemeen directeur

Beste vrienden,

Ik wil jullie graag een gelukkige Wereldhumanismedag wensen. Dat de dag van het licht en de rede deze keer op een zondag valt, is niks bijzonders. Immers le flambeau de l’étude éclaire la raison(1), ook op zondag.

Op de langste dag van het jaar vieren we de overwinning van het licht op het donker. En donkere dagen zijn het de afgelopen maanden zeker geweest. Maar we leerden dat er licht is in de duisternis. En dat er dingen zijn, die alleen in de duisternis te zien zijn(2). Dus kijken we tijdens deze zonnewende opnieuw hoopvol naar de toekomst, verder dan morgen of volgende week.

Deze ochtend hielden we een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van COVID-19, van racisme en van het verbod op niet-geloven of anders geloven. Het was een mooi en ingetogen moment waarop we onze gedachten en tranen de vrije loop lieten, daarin bijgestaan door het VUBorkest en sopraan Deborah Cachet. Wie dit gemist heeft en alsnog wil stilstaan bij het gebeuren, of dit graag wil herbeleven, kan je hier alles herbekijken.

Ik wens de wereld een spoedig herstel toe en jullie een fijne lange zondag.

Met hartelijke groet,
Anne-France Ketelaer en het federale team
Algemeen directeur deMens.nu

(1) Alphonse de Lamartine, Méditations Poétiques (1820)
(2) Carlos Ruiz Zafón, De schaduw van de wind (2001)