fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij huisvandeMens Zottegem

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg9 nr4

Aan het begin van de coronacrisis en de lockdown lanceerde het huisvandeMens Zottegem een oproep voor vrijwilligers. Sofie Van Loo en Leen Caeyman twijfelden geen seconde en gingen meteen aan de slag, volledig coronaproof welteverstaan. Beide vrijwilligers zijn wat blij dat ze anderen een handje kunnen helpen, zeker in moeilijke tijden.

Merve Nur Aktas

Vrijwilliger Sofie Van Loo

Sofie Van Loo © Isabelle Pateer

Wat heeft jou ertoe aangezet om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij het huisvandeMens Zottegem?

Sofie Van Loo: Wanneer ik mij als vrijwilliger inzet, voel ik dat ik een zinvolle bijdrage aan de samenleving kan leveren. Vooral als je weet dat velen hulp nodig hebben en de nood hoog is. Tijdens de lockdown moest iedereen zoveel mogelijk thuisblijven, en dat zorgde ervoor dat de mogelijkheden beperkter werden. Ik voel dan ook sterk de nood om anderen te helpen. Ik wil graag een verschil maken. Tal van mensen werden werkloos en kregen het financieel moeilijk. Als ik iets kan bijdragen om het leed een beetje te verzachten, dan ga ik er voluit voor. Ik zie dat enigszins als mijn plicht.

 

Is vrijwilligerswerk een nieuwe ervaring voor jou?

Sofie: Nee, helemaal niet. Ik ben altijd al maatschappelijk geëngageerd geweest. Ook in het verleden was ik regelmatig als vrijwilliger aan de slag. Dat engagement heb ik van mijn familie meegekregen. Zo zet mijn moeder zich in voor mensen met een beperking. Iets doen voor anderen, dat vinden wij normaal.

 

Welke taken heb je bij het huisvandeMens zoal opgenomen?

Sofie: Toen ik de oproep van het huisvandeMens Zottegem op Facebook zag verschijnen om in coronatijden boodschappen te doen voor mensen die er niet toe in staat waren, heb ik mij meteen opgegeven. De persoon die ik kon helpen, stuurde mij iedere week haar boodschappenlijst. Het ging om een alleenstaande moeder, en voor haar was naar de winkel gaan erg lastig, want haar kinderen mochten niet mee. Wanneer ik de boodschappen dan ging afgeven, maakten we geregeld een praatje, dat vond ik heel belangrijk. Ook nadien hebben we nog berichtjes uitgewisseld. Tegelijk heb ik haar ook met andere zaken voortgeholpen. Ik gaf haar tips en informatie over waar ze in dergelijke moeilijke tijden terechtkon voor ondersteuning. Ze was daar enorm dankbaar voor. Het ging dus ruimer dan alleen boodschappen doen.

 

Zou je ook in de toekomst als vrijwilliger aan de slag willen blijven bij het huisvandeMens?

Sofie: Vast en zeker. Ik ga informeren of het huisvandeMens nog projecten heeft waar vrijwilligers aan de slag kunnen, en dan zien waar ik me verder nuttig kan maken. Het is belangrijk dat je qua ideologie op dezelfde lijn zit. En het huisvandeMens sluit volledig aan bij mijn gedachtegoed. Ik voel me er thuis, de mensen zijn er ongedwongen en de vrijwilligers krijgen er erkenning. Die elementen zijn van doorslaggevend belang.

 

Vrijwilliger Leen Caeyman

Leen Caeyman © Isabelle Pateer

Wat was jouw motivatie om positief te reageren op de vrijwilligersoproep van het huisvandeMens Zottegem?

Leen Caeyman: Ik wil vooral iets betekenen voor anderen, en wil graag zingevend werk verrichten. Ik ben ervan overtuigd dat ook kleine initiatieven waardevol kunnen zijn. In coronatijden lijkt het me echt zinvol om mensen te laten zien dat ze er niet alleen voorstaan en om ze emotioneel bij te staan. Want personen die zich in een kwetsbare of afhankelijke positie bevinden, hebben het heel zwaar gehad, nog steeds trouwens. En dus was ik graag bereid om een handje te helpen. Solidariteit betekent veel voor mij, zeker in deze moeilijke tijden. Iemand gewoon eens telefoneren of een kaartje sturen, dat zou meer moeten gebeuren.

 

Is vrijwilligerswerk iets nieuws voor jou?

Leen: Nee, dat is zeker niet nieuw voor mij. Ik ben al zes jaar als vrijwilliger aan de slag. Zo werk ik in een ziekenhuis in Gent, waar ik massages voor kankerpatiënten verzorg. Dat helpt hen om te ontspannen tijdens hun stressvolle behandelingsperiode. Daarnaast ben ik ook actief in de ouderenzorg. Ik help bij de maaltijdbegeleiding en de dagoppas bij ouderen. Soms sta ik ook in voor nachtzorg. Op die manier bied ik ondersteuning en gezelschap aan ouderen die ’s nachts niet langer alleen thuis kunnen blijven.

 

Welke taken heb jij bij het huisvandeMens Zottegem in de afgelopen coronaperiode uitgevoerd?

Leen: Tijdens de lockdown heeft het huisvandeMens Zottegem me gevraagd om langs te gaan bij oudere mensen die door de heersende veiligheidsmaatregelen niet of nauwelijks hun huis konden verlaten. Ik heb boodschappen voor hen gedaan, en niet onbelangrijk daarbij was dat ik bij het bezorgen van hun aankopen altijd eventjes met die mensen kon praten, al was het dan vanop de stoep of vanachter het raam. Want het coronavirus heeft een serieuze impact op het leven van talrijke ouderen gehad en velen kampen met eenzaamheid. Hun dagindeling, hun patroon viel opeens weg. Van socializen bleef niets meer over, en dat heeft die mensen emotioneel zwaar belast.

 

Heb je nog toekomstplannen bij het huisvandeMens als vrijwilliger?

Leen: Absoluut. Ik volg al jaren zangles, en inmiddels zing ik ook in meerdere koren. Maar ik zou mijn zangstem graag willen inzetten in een toepasselijk vrijwilligersproject.

 

Vrijwilliger worden bij een huisvandeMens?

De keuzemogelijkheden voor vrijwilligerswerk binnen deMens.nu zijn groot. Of je jong bent of al wat ouder, veel tijd hebt of maar een paar uurtjes, of je plechtigheden wil verzorgen of administratief talent hebt … je helpende handen zijn steeds welkom. Als vrijwilliger word je deskundig gecoacht en krijg je heel wat vormingsmogelijkheden.

Voor meer informatie kan je terecht in een huisvandeMens in je buurt.

Je kan ook mailen naar info@deMens.nu of intekenen via de website.

Foto bovenaan © Shutterstock.com

Meer verhalen van vrijwilligers? Lees hier verder.