fbpx
deMens.nu
:Difference day

Difference Day 2021: Women Breaking the News

Wereldwijd zijn vrouwelijke journalisten geen uitzondering. Toch lopen ze in sommige landen uitzonderlijk veel gevaar bij het uitoefenen van hun job. Omdat ze journalist zijn, maar ook omdat ze vrouw zijn. Difference Day wil dit onder de aandacht brengen en hen het podium geven dat ze verdienen.

Op 3 mei is het Werelddag van de Persvrijheid. Naar aanleiding hiervan wordt op 2 en 3 mei Difference Day georganiseerd. Het gaat om een online event. Dit jaar is het thema ‘Women Breaking the News’.

In 1993 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 3 mei uitgeroepen tot Werelddag van de Persvrijheid. Dit om het bewustzijn van het belang van persvrijheid te verhogen en regeringen er aan te herinneren hun plicht met betrekking tot de handhaving van het recht op vrijheid van meningsuiting op grond van artikel 19 van de in 1948 Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te respecteren.

Vrijheid van meningsuiting betekent ook respect voor de mening van anderen. Het erkent dat er een verschil is tussen elk van ons, en er dus een veelheid aan meningen bestaat. Vrijheid van meningsuiting vieren is diversiteit, ja, zelfs dissensus vieren. Persvrijheid is een essentieel aspect van de vrijheid van meningsuiting. Zonder een vrij en onafhankelijk medialandschap en een diversiteit aan meningen is het onmogelijk een democratische samenleving op te bouwen en in stand te houden. ‘De vierde macht’ is het tegenwicht van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Creativiteit, onafhankelijk onderzoek, kunst en cultuur , vrij denken en spreken kunnen enkel vooruitgang boeken in een systeem waar er sprake is van degelijke en transparante checks and balances.

Ter gelegenheid van de Werelddag van de Persvrijheid organiseren de Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, Erasmushogeschool Brussel, IHECS, BOZAR en Evens Foundation  samen met andere partners, zoals EPC MPA, European Broadcasting Union, Bertelsmann, Europese Commissie, UNESCO, European Endowment for Democracy,  …Difference Day.  Difference Day honoreert mensen, instellingen en organisaties die het verschil maken in het uitdragen en promoten van vrijheid van meningsuiting, zonder deze evenwel te verabsoluteren.

ONLINE EVENT op 2 en 3 mei – BROADCASTED FROM AULA Q A “ROGER VAN GREEN” @VUB & SALLE HENRI LE BOEUF @BOZAR

Bekiijk het programma en schrijf je in