fbpx
deMens.nu

Joris Van Hove opnieuw voor de rechter

In 2010 overleed Tine Nys door euthanasie. Zij behoorde tot de kleine minderheid van patiënten die euthanasie vroeg op basis van psychisch lijden. In januari 2020 startte een ophefmakend, gemediatiseerd assisenproces tegen de drie uitvoerende artsen. Na een voor de betrokkenen bijzonder zwaar proces, sprak de Gentse volksjury de drie artsen op alle vlakken vrij.

15 maanden later wordt één van de drie artsen, Joris Van Hove, opnieuw voor de rechter gesleept. Deze keer is het niet voor een volksjury, maar voor drie burgerlijke rechters in Dendermonde. Nadat de familie Nys naar Cassatie trok, oordeelde het Hof dat er een probleem was met de motivatie van de vrijspraak van Joris Van Hove. De vrijspraak werd vernietigd en er moest een nieuw proces komen. Het parket tekende echter geen cassatieberoep aan, wat betekent dat de strafrechtelijke vrijspraak definitief is. Maar toch hangt er dr. Van Hove mogelijk nog een zware schadevergoeding boven het hoofd.

Het is dus nog niet voorbij. De rechters zullen (opnieuw) onderzoeken of de voorwaarden van de euthanasiewetgeving correct nageleefd zijn. Nochtans werd dit al uitvoerig gedaan in het assisenproces, met de vrijspraak tot gevolg. Inmiddels leeft Joris Van Hove al meer dan tien jaar lang in onzekerheid, enkel en alleen omdat hij als arts de wens van Tine Nys respecteerde.

Het recht op zelfbeschikking is een van de hoofdwaarden van deMens.nu. Daarom volgen we dit proces nauw op de voet.