fbpx
deMens.nu

700 miljoen USD voor antigenderorganisaties

EU-rapport brengt financieringsmodel van extremistisch religieuze organisaties in kaart

‘Tip of the Iceberg’ is de eerste poging om de antigendermobilisatie in Europa te begrijpen door de lens van hun financieringsbasis. In tien jaar tijd werd maar liefst 707,2 miljoen Amerikaanse dollar bij elkaar geraapt om organisaties te steunen in hun strijd tegen seksuele en reproductieve vrijheden.

Het rapport van de European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive rights verzamelde financiële data over een periode van 10 jaar (2009 – 2018) van meer dan 50 antigenderactoren in Europa. Terwijl seksuele en reproductieve gezondheid en rechten voortdurend betwist worden, luidt de onbeantwoorde vraag hoe deze bewegingen gesponsord worden. Dit rapport probeert dit gat te dichten om een belangrijke component van het antigenderactivisme te begrijpen.

In deel 1 (Tip of the Iceberg) analyseert het rapport de inkomsten die gegenereerd werden over de periode van 10 jaar om een groep van 54 NGO’s, stichtingen, religieuze organisaties en politieke partijen te sponsoren.

In deel 2 (Beneath the Iceberg) gaat het rapport dieper in op de oorspronkelijke bron van antigenderfinanciering in Europa. Men gaat in op de belangrijkste mobilisatiemechanismen. Het rapport besluit met twee uitgebreide case studies over de internationale samenwerking tussen religieuze extremisten om nieuwe antigenderinitiatieven op te starten. Daarnaast bekijkt men ook welke overlappende economische en politieke motivaties aanwezig zijn die deze actoren richting antigenderactivisme bewegen.

Hieronder kun je het volledig rapport als pdf downloaden. Onze experten gaan met dit rapport aan de slag zodat we binnenkort een uitgebreide analyse kunnen publiceren.

LEES HET VOLLEDIGE RAPPORT HIER