fbpx
deMens.nu

De taal van Shakespeare

Column verschenen in deMens.nu Magazine jg10 nr3. Lees hier meer columns.

Kurt Van Eeghem

Het is ochtend in ‘Antwerp, Home of Diamonds’, je weet wel, de stad van de ‘War on Drugs’. Enkele vroege joggers malen hun kilometers op de kaaien aan de Schelde. In een zijstraat opent de Fitalityclub, een Healthy Place waar je Fun kan beleven; er is trouwens een Ladies Zone.

Na de obligate Benches, Body Pumps en een cardio Work-Out ben ik klaar voor de dag. Een korte halte aan een Antwerp Food Bar, the Place to Be voor een snelle Breakfast, is de ideale start alvorens de Port of Antwerp te verkennen. Ik koos voor een Bike Tour en vergaap me onderweg aan de Sights and Sites. Wist je dat je er naast het volgen van de Shipping and Trade ook een Walk in Nature kan maken?

Shoppen, shoppen, shoppen. Dat is voor straks, maar eerst hunker ik naar een opkikker. It’s Lunchtime. Het aantal Spots is enorm. Ik weet niet wat kiezen: Foodvibes, Coffee x Culture, No Worries, Fish A’Gogo. Ik ga voor mijn Bucketlist Check en wandel naar The Jane. Quite Expensive, maar ik neem de Fast Business Lunch: het Antwerp Shopping District wacht mij op. Dit wordt een Walk to Enjoy. De Meir is een opeenvolging van Flagship Stores geworden: Pull & Bear, Jack & Jones, JD Sports, Action, Tommy Hilfiger Store, Cool Cat, The Sting, River Island … Als je het geld wil laten rollen, moet je niet ver zoeken. Uiteindelijk laat ik me verleiden door de Shopping Assistants van Urban Outfitters en Pieces. Ik betaal uiteraard met Payconiq.

 

“Soft and Sweet Dreams …”

 

Er blijft nog voldoende tijd over om die beroemde Diamonds te verkennen. Het Antwerp Diamond District is dan ook een wereld apart, je waant je in New York. Het is een formidabele Hot Spot die elke City Spotter die een Special Experience wil beleven, moet hebben gezien … euh … een Must See dus. In DIVA, het Antwerp Diamond Museum, pal in de oude stad, vergaap ik me aan de Blingbling. En nog ben ik niet uitgewandeld, mijn iPhone die via de Step Tracker het verbruik aan Energy noteert, gaat in het rood. The Jane is helemaal verteerd.

Na al dat gejakker heb ik behoefte aan een Quiet Moment. Even alleen met mezelf, zonder Push. Ik wil Empowerment opdoen om de rest van de dag volop te kunnen genieten. De dag is nog jong, straks is het Aperotime en Happy Hour in de buurt van de Groenplaats. Eerst wat Energy tanken op een bankje aan het water. Dat is nu echt het voordeel van deze City, het Urban Design om de City zijn River terug te schenken is een Project in Progress. Dat wil zeggen dat al enkele Statements zijn afgewerkt, zoals het parkje aan de Docklands waar je heerlijk kan Stretchen op een Lounge. Dat is puur genieten, Soft and Sweet Dreams.

 

“… Celebrating the Day, Babes”

 

Volledig Equipped vang ik het laatste deel van de dag aan. De eerste Target is een Drink. In de schaduw van de kathedraal vlij ik me neer bij Cocktails at Nine. Blijkbaar is het Happy Father’s Day en kan ik in deze Hidden Gem – een fraaie binnenplaats – een Negroni Experience of the Aviation meemaken die me lang zal laten nazweven. Celebrating the Day, Babes.

Kijk, zo’n Outdoor Drink geeft je toch weer de Buzz om de nacht in te stappen. Echte honger is er niet, maar een Quick Snack bij U Eat & Sleep doet me verlangen naar wat dat Antwerp Nightlife voor mij in petto houdt. Zal ik Jiven in The Villa of Shaken bij Red & Blue. Het is een verscheurende keuze.

Je merkt het, Antwerp en Flanders zijn er de voorbije decennia echt in geslaagd om de verfransing van de regio tegen te gaan. Die Target hebben ze moeiteloos gescoord. We hebben de taal van Molière ingeruild voor die van Shakespeare. Alleen aan de Turnhoutsebaan spreekt men nog ‘Antwaarps’. De Marokkaantjes die er op de pleintjes sjotten, houden het dialect in ere. Van ’t Schoon Verdiep tot in de paleizen van de macht aan het Brusselse Martelarenplein is de verengelsing volop ingeburgerd. Je mag dit verhaal Liken, geen probleem, maar kijk uit voor een Déjà Vu.

Kurt Van Eeghem is presentator, acteur en schrijver. Meer lezen?

Foto bovenaan © Isabelle Pateer