fbpx
deMens.nu

Nacht van de Vrijdenker 2021

Vrijdag 19/11/21 – online via Zoom –  19.00 tot 23.30
Online openingsevent met internationale sprekers: Steven Pinker, Alice Dreger, David M. Buss, Gregg Caruso

 □ Zaterdag 20/11/21 – De Vooruit, Gent – 18.30 tot 23.00
Nacht van de Vrijdenker live in Vooruit met sprekers uit Vlaanderen en buurlanden. Met: Joke Hermsen & Victoria Deluxe, Ignaas Devisch, Lale Gül, Patrick Loobuyck, Bence Nanay, Naima Charkaoui, Johan Braeckman & Dirk Verhofstadt, Hidde Boersma, Stijn Bruers, Nadia Nsayi, Pablo M. Lamberti, Sandra Langereis, Ann Dooms, Mathieu Zana Etambala, Katleen Gabriels, Maxime Rovere, Koen Lemmens, Ludo De Witte, Brecht Decoene, Patrick Vermeren

Op 19 en 20 november reflecteren toonaangevende denkers over actuele vragen die kraken en raken. Filosofen, wetenschappers en opiniemakers gaan in op de belangrijkste uitdagingen en vraagstukken van het moment.

Hoe gaan we verder na anderhalf jaar stilstand? Hoe lijmen we de nieuwe breuklijnen die zich aftekenden door de coronacrisis? Hoe verhouden we ons post-pandemie tot wetenschap en rationaliteit, complotdenken, nieuwe technologie, de relaties tussen de seksen, tot vrijheid en solidariteit? Hoe gaan we om met de duistere kanten van ons verleden en onszelf?

Met een onzekere toekomst in het verschiet, en achtervolgd door spoken uit het verleden, gaat de Nacht van de Vrijdenker op zoek naar filosofische verheldering en verdieping.

Ontregelend en ontwarrend.

 

INFO EN TICKETS

 

ENKELE HOOGTEPUNTEN

Steven Pinker – een van de invloedrijkste intellectuelen ter wereld – legt in zijn nieuwste boek Rationality. What it is, Why it seems scarce, Why it matters uit wat rationaliteit inhoudt, en waarom het ertoe doet. Rationaliteit leidt tot betere keuzes, zowel privé als in de publieke sfeer, en is de ultieme motor van sociale rechtvaardigheid en morele vooruitgang. Meteen geeft hij een verklaring waarom we als mensheid wel in staat zijn geweest om krachtige instrumenten voor ons denken te ontwikkelen, maar er in de praktijk zo weinig gebruik van maken.

Psychologieprofessor David Buss richt zijn blik op de evolutionaire mechanismen die onze seksuele psychologie vormgegeven hebben, om zo de verborgen en diepe wortels van seksueel conflict en geweld bloot te leggen. Al doende komt hij met een nieuwe theorie over seksueel conflict en geeft hij praktische tips aan mannen en vrouwen die dat conflict willen vermijden.

Maxime Rovere is een Franse filosoof en schrijver die met Spinozaland – De ontdekking van de vrijheid  een van de meest ambitieuze boeken over Spinoza tot een goed einde heeft gebracht: een grote roman over het leven van Spinoza, gecombineerd met een actuele interpretatie van zijn denken. Hij vertelt op de Nacht waarom het denken van Spinoza vandaag meer en meer cruciaal wordt.

Met Ik ga leven schreef Lale Gül een autobiografische roman over de breuk met haar geloof, haar strikt islamitische opvoeding en milieu. We gaan met haar in gesprek over haar ervaringen, de strijd voor vrouwenrechten (en bij uitbreiding mensenrechten) in strikt religieuze milieus, de vrijheid van denken en spreken en de moeilijke positie van geloofsverlaters binnen de islam in het bijzonder.

Sandra Langereis is historicus en biograaf. Ze schreef een indrukwekkende biografie over Desiderius Erasmus, waarin stilstaat bij zijn enorme betekenis voor de literatuur- en wetenschapsgeschiedenis én een beeld van zijn tijd schetst: een tijd van religieus fanatisme en de strijd voor intellectuele vrijheid. Langereis vertelt haar Erasmusverhaal en gaat in op zijn betekenis voor onze tijd.

De Nederlandse filosofe en auteur Joke Hermsen grijpt terug naar Hannah Arendt en Rosa Luxemburg om na te denken over de transitie naar een betere, meer menselijke en solidaire samenleving. Hermsens onderzoek naar het werk van de twee vrouwelijke filosofen mondde uit in een theatertekst, ‘De (on)mogelijke revolutie’.

In een unieke voorstelling wordt de uiteenzetting van Hermsen afgewisseld met fragmenten uit deze tekst, live gebracht door Victoria Deluxe.

Verder kunt u zich aan veel filosofisch geweld uit Vlaanderen verwachten, met Ignaas Devisch die zijn nieuwe denken over vuur komt toelichten, Patrick Loobuyck spreekt over samenleven in crisistijd en Dirk Verhofstadt gaat in gesprek met Johan Braeckman over allerhande filosofische onderwerpen: Darwin en de evolutietheorie, irrationalisme, religie, humanisme, atheïsme en nog veel meer.

U kunt ook iets leren over de krijgersfilosofie van de samoerai, zich verdiepen in de vraag naar hoe we als samenleving moeten omgaan met ons koloniale verleden, luisteren naar de verwondering van Ann Dooms en Katleen Gabriels, u laten overdonderen door Brecht Decoene en zijn inzichten over complottheorieën of door scepticus Patrick Vermeren die genadeloos alle pseudowetenschap uit de wereld van de Human Resource fileert.

 

EN VERDER

Of u nu fysiek of digitaal aansluit, de Nacht creëert met 27 sprekers én een ruim aanbod aan debatten, lezingen en panelgesprekken hoe dan ook een wervelwind aan inzichten en ideeën. Boekhandel Walry verzorgt een uitgebreide boekenverkoop en er volgen tal van signeersessies.

INFO EN TICKETS